"Kovid" pasoši EU i za sve vakcine i za treće zemlje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kovid” pasoši EU i za sve vakcine i za treće zemlje

  Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv kovid-19, a moći će da ih dobiju i građani trećih zemlja, poručeno je iz Brisela.

  Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

  “Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU.”

  Vremenom bi trebalo da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU, rekao je Rejnders.

  On je u Evropskom parlamentu poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira na to da li ih je odobrila EMA ili ne.

  “Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine”, kaže Rejnders.

  U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu “pasoši o vakcinaciji”, već da će se izdavati tri vrste sertifikata u digitalnom ili papirnom obliku koji će se odnositi na dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19, negativan test ili dokaz o postojanju antitela.

  Navodi se da će se sertifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka leta, a da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

  Da bi predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata stupio na snagu, treba da ga podrže Evropski parlament i zemlje članice EU.

  Dogovor 13 zemalja oko “kovid” pasoša

  Dan ranije je saopšteno kako su trinaest članica Evropske unije postigle dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista.

  “Naš je cilj ‘zeleni pasoš’ brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU. Radi se opitanju opstanka za evropski turizam”, rekla je u Beču austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA.

  Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje “zelenog pasoša”, koji trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna.

  “Zeleni pasoš” preko kju-ar koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preboleo koronavirus.

  Austrijska ministarka je naglasila da se u svakom slučaju želi izbeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prinuda na imunizaciju.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE