KRAH turizma: Zbog pandemije 700 miliona OSTALO KOD KUĆE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KRAH turizma: Zbog pandemije 700 miliona OSTALO KOD KUĆE

  U svetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja u prvih osam meseci bilo 70 posto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

  Napominjući uz te podatke da su ograničenja putovanja uvedena kao odgovor na pandemiju covid-19 snažno pogodila globalni turizam, te da ga i dalje pogađaju, iz UNWTO ističu da su time pogođene i sve svetske regije i destinacije, jer su sve uvele razne mere zaštite od pandemije.

  Samo u julu ove godine, prema novim podacima iz barometra UNWTO, međunarodnih turističkih dolazaka u svetu je bilo 81 posto manje nego u istom mesecu 2019, dok ih je u avgustu bilo 79 posto manje, što su i još teži minusi ako se zna da su ta dva meseca tradicionalno najprometniji za turizam.

  “Pad do kraja kolovoza ove godine od 70 posto ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svetu znači i gubitak od oko 730 milijardi dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabeležio u globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi 2009”, naglašavaju iz UNWTO.

  Komentarišući takav pad “neviđenim u istoriji”, glavni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili ocenio je da to ima i “dramatične socijalne i ekonomske posljedice jer dovodi u opasnost milijune radnih mesta i preduzeća”, upozorivši i da to traži “hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordiniran način”.

  Kako globalno, tako su i sve svetske regije i subregije u osam meseci ove godine imale velike padove međunarodnih turističkih dolazaka, pri čemu najveći od gotovo 80 posto regija Azija i Tihi ocean, koja je i prva bila ‘na udaru’ uticaja covida.

  Regije Afrika i Bliski istok zabilježile su gotovo 70 posto manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68 odsto manje, a u regije Amerika (obe Amerike) 65 posto manje.

  Za Evropu, koja je najposećenija regija, iz UNWTO dodaju da je nešto manje minuse dolazaka stranih turista imala u julu i avgustu nakon postupnog otvaranja granica, ali i da je to bio oporavak ‘kratkog veka’, jer su se već u avgustu počela uvoditi nova ograničenja.

  Iz UNWTO uz nove podatke za osam meseci ponavljaju i svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se u jesenje vreme nastavlja, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od gotovo 70 posto u odnosu na 2019.

  “Oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima očekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021. godine”, poručuju iz te agencije UN.

  Ipak, oko 20 posto tih stručnjaka koje je okupio UNWTO smatra da bi se povratak turizma u ‘jačem’ obliku mogao dogoditi tek 2022. godine, jer ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, niti da će se brzo vratiti poverenje putnika za putovanja, posebno jer je, po njihovoj oceni, suzbijanje koronavirusa sporo.

  “Nedostatak koordiniranog odgovora među zemljama i osiguranje usklađenih protokola te koordinirana ograničenja, kao i pogoršanje ekonomskog okruženja velika je i važna prepreka oporavku turizma u svetu, i bez toga opravak može i potrajati”, zaključuju iz UNWTO.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE