KRALJ Aleksandar dobija spomenik, ali BEZ EKSPERIMENTISANJA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KRALJ Aleksandar dobija spomenik, ali BEZ EKSPERIMENTISANJA

  Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću biće podignut u Beogradu između Starog i Novog dvora na Terazijama, odnosno između zgrade Skupštine grada i zgrade predsedništva.

  Predsednik Odbora za podizanje spomenika, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević izjavio je za Večernje novosti da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan.

  “Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac”, rekao je Kovačević.

  On je podsetio da su tokom nacističke i komunističke vladavine u Jugoslaviji srušena 132 spomenika kralju Aleksandru, od kojih su tri bila reprezentativna – Meštrovićev na Cetinju, Augustinčićev u Skoplju i Dolinarov u Ljubljani.

  Odbor za podizanje obeležja najbliži je ideji da se statua podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije.

  Novosti dodaju da će skulptura na konju monarha ubijenog 9. oktobra, 1934. godine u Marseju biti okrenuta ka Devojačkom parku, odnosno ka spomeniku ruskom caru Nikolaju, koji je krstio kralja Aleksandra.

  Inicijativa o podizanju obeležja, pišu Novosti, potekla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao građanina.

  Izvor: Beta, Novosti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar

   Na mestu gde su ubijeni u baceni kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenovic? E to je bas ironija da dizu spomenik onima koji su ih ubili bas na tom mestu, nekako je cudno da je slucajno .

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE