Kreće eFISKALIZACIJA: Poreski obveznici da prijave POSLOVNI PROSTOR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kreće eFISKALIZACIJA: Poreski obveznici da prijave POSLOVNI PROSTOR

  Poreski obveznici će od sutra moći preko portala ePorezi da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno korišćenje fiskalnog uređaja, najavila je Poreska uprava.

  Obaveza obveznika fiskalizacije je da pre početka korišćenja elektronskog fiskalnog uređaja za izdavanje fiskalnih računa, Poreskoj upravi elektronskim putem dostave podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama radi generisanja jedinstvene oznake, kako bi mogli da započnu proces eFiskalizacije.

  Obveznik fiskalizacije podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama dostavlja Poreskoj upravi podnošenjem prijave putem portala ePorezi.

  Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava odlučuje o prijavi u roku od tri dana od dana podnošenja.

  O tome dostavlja obaveštenje podnosiocu prijave u elektronskom obliku.

  Šta sve sadrži obaveštenje?

  Obaveštenje sadrži jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije, koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju, objavljeno je na sajtu Poreske uprave.

  “Od 1. oktobra kreće prijavljivanje za sve prodajne objekte i fiskalne uređaje. Sistem je napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima. Bezbednosni element će biti sastavni deo svakog uređaja koji će biti u komunikaciji sa Poreskom upravom”, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  Na novi model fiskalizacije fiskalni obveznici treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine.

  Kako je najavljeno, neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvođenja sistema, a ukupni iznos subvencija za ove namene iznosiće šest milijardi dinara.

  Taj novac biće direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uređaja.

  Danas Uredba o subvencionisanju fiskalnih uređaja

  Mali je najavio da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu o subvencionisanju novih fiskalnih uređaja.

  ”Daćemo 100 evra za svako prodajno mesto, za svaki fiskalni uređaj. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos biće uvećan za 20 odsto. Pokrićemo sve troškove kako ne bismo stvarali dodatno opterećenje za našu privredu”, rekao je Mali.

  Izrazio je očekivanje da će se uvođenje novog sistema isplatiti za godinu dana i da će doprineti jačoj i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i smanjenje troškova za privredu.

  Mali je kazao da svaki kupac postaje i kontrolor fiskalnih računa jer će, kako kaže, svaki račun imati QR kod i moći će da se proveri da li je račun ispravan ili ne.

  Gostujući na TV Pink, ministar je istakao da će do kraja godine sva javna preduzeća preći na sistem elektronskih faktura, a do kraja sledeće godine svi koji su u sistemu PDV-a.

  “Ogromna korist za privredu će biti od toga, jer ćemo PDV vraćati istog dana”, napomenuo je.

  Izvor: BIZLife/TV Pink

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE