Krenule PRINUDNE naplate poreza frilenserima, oni najavljuju NOVI protest

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krenule PRINUDNE naplate poreza frilenserima, oni najavljuju NOVI protest

  Poreska uprava krenula u prinudnu naplatu dospelih poreskih obaveza radnika na interneru, saopštilo je na svom tviter nalogu Udruženje radnika na internetu (URI) i priložilo kao dokaz opomenu Poreske.

  Kako navode, Poreska uprava je 29. decembra 2020. poslala prvu opomenu za plaćanje dospele poreske obaveze sa obračunatom kamatom u roku od 5 dana ili će pokrenuti postupak prinudne naplate

  “Nije im bilo dovoljno što su par dana pred Novu godinu skoro 2.000 ljudi poslali poreske pozive, od ove godine kreću da plene sve što im padne pod ruku!”, ocenjuje Udruženje.

  “Opšta državna pljačka”: Frilenseri PROTESTOVALI ispred Vlade

  Iz Udruženja podsećaju da je na protestu radnika na internetu održanom 30. decembra dat rok nadležnim organima od 15 dana da zvanično započnu pregovore i “obustave hajku Poreske uprave na radnike na internetu”.

  “U slučaju da se naši zahtevi ne ispune, na ulici će nas biti desetine hiljada! Izađimo zajedno i iskažimo solidarnost sa svim kolegama koji su već osetili šta znači progon od strane Poreske uprave. Niko nije siguran! Dok nam ne dokažu da su obustavili slanje poziva i rešenja, a sad i opomena, mi nećemo odustati!”, najavljuje Udruženje.

  Podsećamo, Poreska uprava Srbije je poslala rešenja kojima želi retroaktivno, za poslednjih pet godina, da naplati radnicima na internetu porez po osnovu prihoda iz inostranstva.

  S druge strane, Udruženje radnika na internetu zatražilo je obustavu postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po “neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu” za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

  Frilenseri zahtevaju: Zaustavite PORESKA REŠENJA za uplate iz inostranstva

  Najavljen novi protest frilensera

  Udruženje radnika na internetu najavilo je da će u subotu, 16. januara, ispred Skupštine Srbije održati protest zbog odluke države da im retroaktivno naplati porez za prethodnih šest godina, ističući da su njihovi zahtevi i dalje isti – obustava naplate i pregovori.

  To udruženje je pozvalo sve radnike na internetu da dođu na protest u subotu u 15 časova, kako bi “iskazali nezadovoljstvo i rekli ne pljački radnika na internetu”.

  U današnjem saopštenju je istaknito da je država, kroz delovanje Poreske uprave, “ugrozila egzistenciju i budućnost desetine hiljada porodica radnika na internetu”.

  “Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko – ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci. Ne daju nam da budemo jednaki sa drugima”, navedeno je u saopštenju.

  Podsećaju da je im je Poreska uprava pred Novu godinu poslala na hiljade obaveštenje o naplati poreza.

  “Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80 odsto svega što smo zaradili u proteklih pet godina. Zahtevi su i dalje isti – obustava naplate i pregovori”, istakli su iz Udruženja.

  Ukazali su i da je njihov posao jedan od mnogih pogođenih krizom.

  “Budžetskoj kasi fali 4,2 milijarde evra i ta rupa se popunjava preko pleća radnika na internetu. Setili su se sada svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima. Podržite nas – i vi ste na udaru koji neće prestati sutra”, naveli su iz Udruženja radnika na internetu.

  Izvor: BIZlife, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE