Krizni štab danas odlučuje - crvene, žute ili zelene mere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krizni štab danas odlučuje – crvene, žute ili zelene mere

  Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, zakazana je za 11 sati.

  Broj novozaraženih virusom korona povećava se svakim danom, u poslednjih nekoliko dana taj broj prelazi 4.500, te se očekuje da će na sednici biti pooštrene postojeće mere. Sednica je prethodnih dana dva puta odlagana.

  To su najavili i predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da “nema sumnje da će biti nešto oštrijih mera” i predsednica vlade Ana Brnabić koja je izjavila da će sigurno biti novih mera za vikend i da će se insistirati da se svi koncerti otkažu.

  Epidemiolog Predrag Kon traži da se sve zatvori minimum na nedelju dana, jer u suprotnom zdravstveni sistem neće izdržati.

  Tokom prošlog vikenda, od subote u 12 sati do ponedeljka ujutru, bili su zatvoreni svi objekti osim prodavnica prehrambene robe, benzinskih pumpi i apoteka.

  Od ponedeljka su svi srednjoškolci prešli na onlajn nastavu, te se očekuje da Krizni štab da dalje smernice da li će đaci nastaviti da prate nastavu od kuće ili će se vratiti na stari kombinovani režim- nedelju dana od kuće, nedelju dana u školi.

  (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

  Kovid bolnice su ponovo pune, a lekari koji u njima rade traže hitno uvođenje novih mera i rigoroznije kontrole postojećih.

  Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da podržava predlog medicinskog dela kriznog štaba o zatvaranju objekata i “da ostaje da vidimo da li će pobediti pare ili život”.

  Crvene, žute ili zelene mere

  “Blic” piše da su u opticaju tri seta mera, od blažih ka težim – crvena, žuta i zelena.

  Najstroži set mera – crvena koverta podrazumevao bi opciju za koju agituje medicinski deo Kriznog štaba već danima. Crvena opcija za koju se zalažu lekari podrazumeva potpuno zatvaranje svih radnji osim prehrambenih na sedam do deset dana. Svi đaci bi prešli na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće ako je to moguće.

  Zelena opcija za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima, navodi “Blic”.

  Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve “sukobljene” strane. Ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14 ili 17 časova. Đaci od petog do osmog razreda, uz srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. Uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19

  Izvor: Blic

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE