Krkobabić, crkva i SANU vraćaju život selu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krkobabić, crkva i SANU vraćaju život selu

  Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva imati aktivnu ulogu u razvoju zadrugarstva i obnovi sela.

  “Osnivači prvih zadruga u Srbiji bili su sveštenici i učitelji i zato crkva treba da nađe svoje mesto u razvoju sela”, rekao je Krkobabić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

  Ministar je kazao da je patrijarha upoznao sa projektom obnove zadrugarstva koji realizuje Vlada Srbije u saradnji sa Odborom za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), kao i sa pripremama za formiranje nacionalnog tima za spas sela Srbije.

  “Na sledećem zasedanju Sinoda Srpska pravoslavna crkva će utvrditi način svog delovanja u cilju pospešivanja ove, za Srbiju posebno važne misije i odrediti svog člana u nacionalnom timu za spas sela”, ukazao je Krkobabić.

  On je ocenio da je potrebno da srpska sela dobiju novu infrastrukturu, nove atarske puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

  Krkobabić je kazao da će u ovoj godini oko 70 zadruga u Srbiji dobiti bespovratna sredstva za nabavku opreme i mehanizacije.”Postojeće zadruge dobiće oko 15 miliona dinara, novoformirane 7,5 miliona dinara, a složene zadruge do 60 miliona dinara”, rekao je ministar.

  Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić ocenio je da je neophodno da srpska sela “ponovo počnu da žive”, odnosno da se sadašnje stanje u tim mestima promeni.

  “Želimo da mlade bračne parove pozovemo da se vrate na selo pod određenim uslovima. Želimo da se selo obnovi i da čujemo plač dece u njemu”, naveo je on.

  “Radićemo intenzivno na razvoju zadrugarstva kako bi proizvođači bili udruženi”, rekao je Škorić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE