Kusturica odbio kandidaturu za SANU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kusturica odbio kandidaturu za SANU

  Reditelj Emir Kusturica odbio je kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), optuživši pritom predsednika SANU Vladimira Kostića za mešanje u proces izbora novih članova.

  Kusturica je u otvorenom pismu objavljenom na portalu Iskra naveo da brisanje sa spiska potencijalnih kandidata traži zato što ga je za članstvo, na Kostićev zahtev, predložilo Odeljenje za jezik i književnost SANU.

  Reditelj je ocenio da je umesto toga trebalo da ga kandiduje novostvoreno Odeljenje za umetnost SANU, “gde su kandidati scenski umetnici”.

  “Trebalo bi da budem slep kod očiju pa da poverujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odeljenju za književnost i kontrolu nad armijom akademaca u drugim odeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da usledi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće”, naveo je Kusturica.

  On je naveo i da bi kandidatura Odeljenja za umetnost “odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao”, s obzirom da je u polju filma postigao najveće rezultate, ali da su trenutno ta vrata otvorena “vrednim umetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz nego njihovo delo”.

  Kusturica je u pisanoj izjavi naveo i da se na odbijanje kandidature odlučio ne potcenjujući to što su se “stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić” kao članovi Odeljenja za književnost.

  “Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uverenju, zaslužuju da budu akademci pre mene”, smatra Kusturica.

  On je kazao i da “ne veruje u dobre namere” Vladimira Kostića, optuživši akademika da se “njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije (razlikuje od) ćutljive većine u Akademiji”.

  “(To viđenje) je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava Akademije u vezi sa statusom i budućnosti Kosova i Metohije”, ocenio je Kusturica.

  Mediji su juče objavili da su režiser Emir Kusturica i predsednik Matice srpske Dragan Stanić predlooženi za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU.

  Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i univerzitetski profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

  Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma.

  Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

  Izvor: Beta

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE