Labus: Ne može se razvijati sa precenjenim dinarom - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Labus: Ne može se razvijati sa precenjenim dinarom

  „Nema zemlje koja se razvila sa precenjenim deviznim kursom. To je naš specijalitet“, poručio je Miroljub Labus na Kopaonik biznis forumu.

  On je na panelu posvećenom makroekonomskim trendovima u Srbiji rekao da NBS i Vlada treba da nađu način kako da devizna politika podržava razvoj.

  „NBS kaže da ne upravlja deviznim kursom, ali ona to radi preko intervencija na deviznom tržištu. Onda kaže kako to radi samo da bi sprečila velike dnevne fluktuacije. U poslednje dve godine veoma su male dnevne fluktuacije deviznog kursa, ali Narodna banka veoma mnogo interveniše“, tvrdi Labus pozivajući se na analizu koju je uradio na bazi podataka o trgovanju na međubankarskom deviznom tržištu i intervencijama NBS u poslednjih 11 godina.

  Labus je u svojoj analizi utvrdio da je Narodna banka Srbije u više od 90 odsto slučajeva prodavala devize kada je kurs rastao i zatim nastavila da kupuje dok se on ne vrati na nivo pre intervencija, a u istom procentu je i prodavala devize kada je kurs padao.

  „NBS upravlja kursom i ja nemam ništa protiv toga. Nije problem to što NBS cilja kurs, nego je problem visina kursa. Može Narodna banka da kaže da joj je prvi zadatak stabilnost cena i to je u redu, ali da se onda ne zavaravamo industrijskim politikama, izvozom…“, kazao je Labus.

  On je svoju tezu argumentovao i time da je 60 odsto prošlogodišnjeg rasta došlo iz nerazmenjivih sektora koji nemaju veze sa izvozom i kojima kurs ne znači ništa.

   

  Izvor: Danas

  Foto: N1/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivan

   Rece grobar nasih banaka i jos koje cega. Jedan od mongih koji se izvukao bez ikakvih konsekvenci. Koliki debelokozac covek treba biti pa da i posle svega jos nesto ima da doda na sve sto je uradio... ili mi to bas nismo shvatili kako treba. :-(

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE