LEGO modularne kuće koje mogu rasti zajedno sa porodicom (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LEGO modularne kuće koje mogu rasti zajedno sa porodicom (FOTO)

  Posao dogradnje kuće, zidanje dodatnih spratova ne mora da bude tako komplikovan i složen posao kao inače, a da bi bio što lakši pobrinula se ekipa iz jednog startapa koji je dizajnirao modul kuće sa krovom koji može da se ukloni, odnosno prilagođava.

  Modul kuće videli su kao jedan od načina da se pomogne u rešavanju problema pristupačnosti

  Tako, recimo ako neko želi da doda treći sprat može da spusti krov i doda jos jedan sprat.

  „Ako vlasnicima nekad zatreba više prostora u budućnosti, krov zgrade se može ukloniti, a za jedan dan se može postaviti još jedna kutija za stvaranje trećeg sprata. Samo zamislite da kao treba da dodate još jedan Lego blok“, objašnjava Brajan Gaudio, suosnivač i izvršni direktor kompanije Module – startupa koji je dizajnirao takav dom i krov koji može da se ukloni.

  Modul kuće vidi kao jedan od načina da se pomogne u rešavanju problema pristupačnosti.

  Ako porodici treba više prostora za decu ili širu familiju, ili prostor za iznajmljivanje, modularni dizajn mogao bi da učini jeftinijim te dodatke i izmene.

  Iako ova kompanija pravi i kuće bez mobilnih krovova, nadahnuće za prilagodljivost poteklo je iz Južne Amerike, gde je Gaudio radio na dokumentarnom filmu o lokalnoj stambenoj krizi.

  U nekim oblastima porodice nisu mogle dobiti hipoteke, pa su po potrebi kupovale vrlo male kuće, samo onoliko koliko su uštedeli.

  Čileanski arhitekta Aleksandro Aravena formalizovao je ideju, dizajnirajući stanovanje sa osnovnim okvirom koji se mogao fleksibilno proširiti.

  Gaudio je tako odlučio da prilagodi ideju za američko tržište, počev od svog rodnog grada Pitsburga, u kome ima više od 27.000 slobodnih parcela.

   

  Dok druge kompanije koje koriste modularnu izgradnju tvrde da to može pomoći stanovanje pristupačnijim snižavanjem troškova gradnje, Gaudio kaže da kao mali startup još uvek ne vide velike troškovne prednosti načina gradnje.

  Ovakav model svakako štedi vreme, pa su tako radnici uspeli da dovrše najnovije domove tokom zime, dok je napolju padao sneg, a zatim ih isporučuju u martu.

  Gaudio procenjuje da je ceo proces otprilike 25 odsto brži od tradicionalne gradnje. Kompanija je 2019. najpre postavila svoju prvu, malu jednosobnu kuću, a najnovije tri kuće, uključujući dupleks koji „pilotira“ novi koncept uklonjivog krova kompanije, biće završen u julu.

  Dve kuće će se prodavati po tržišnoj ceni, dok će cena jedne biti oko 184.000 američkih dolara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Module

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE