Leksikon poslovne žene: Milica Malešević - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Leksikon poslovne žene: Milica Malešević

   Gošća naše rubrike “Leksikon poslovne žene” je Milica Malešević, samostalni HR konsultant, biznis trener i ICF kouč.

   

  Šta je za vas najbolja nagrada?

  Kvalitetna povratna informacija.

  Vaš poslovni uzor?

  Kneginja Milica Hrebeljanović, u narodu poznatija kao carica Milica.

  Šta prvo primetite kod sagovornika?

  Profesionalna deformacija – komunikacioni stil, tj. jezik koji sagovornik koristi, kako bih se momentalno prebacila na njegov jezik, postigla sporazum, izbegla „ja u klin, ti u ploču” i, na kraju, ono što najviše volim – uživala u kvalitetnom razgovoru.

  Koja je najvažnija veština dobrog pregovarača?

  Prilagodljivost. Bez spremnosti na promenu načina na koji želimo postići cilj u pregovorima – nema pregovora, samo gubimo vreme i energiju.

  Savet koji pamtite?

  Imala sam šest godina kada mi je stric rekao: „Čitaj sve što ti padne pod ruku!” Taj savet pamtim i slušam od tada do danas. Inače, slabo pamtim savete, uglavnom ih koristim kao smernice šta nikako da ne uradim, naročito ukoliko dolaze od ljudi koji žive u zoni komfora.

  Ravne cipele ili cipele na štiklu?

  Borosane su moja savršena sredina! 🙂

  Volim i štikle i navikla sam ceo dan da budem u njima.

  Da li odelo čini poslovnog čoveka?

  Odelo je „jagodica na torti” svih nevidljivih kompetencija i veština koje krase poslovnog čoveka.

  Kako je obučena poslovna žena sa stilom?

  Kako god želi, samo ne sme imati više od jednog modernog komada na sebi. Moj moto je: „Ko nema svoj stil, taj mora da prati modu.” Sviđa mi se i moto koji je princeza Smilja oživela na Ibici (princeza Smilja je Jugoslovenka koja je bila vladarka visokog društva na Ibici 60-ih i učinila Ibicu onim što je to ostrvo danas): „Obuci šta želiš, samo ga nosi sa stilom.”

  Imate li skriveno utočište od obaveza?

  Nekoliko njih. Najbliže je moje dvorište, u kome se povremeno skrivam od spoljnog sveta glumeći baštovanku. Sadim cveće i povrće, boravak u prirodi me leči. Imam svoj skriveni kutak i pet minuta od kuće, u Zvezdarskoj šumi, kao i na Savi, na Dunavu na više lokacija, na planini Bukulji, u Dalmaciji, a moje prijateljice i ja imamo svoje skriveno utočište bez interneta i asfalta, na privatnoj plaži, u okolini Tivta. Kada bih rekla više, onda to ne bi bila skrivena utočišta. 🙂

  Da li je posao pre svega?

  Za mene nije. Na prvom mestu je porodica, u svim svojim oblicima. Bliža, dalja, prijatelji. Ipak, ovo je došlo tek nakon tridesete – od 15. do 30. godine posao je imao apsolutni primat u mom životu.

   Da li put ka zdravom radnom okruženju polazi od HR-a ili direktora?

  Nema puta ka zdravom radnom okruženju, a ni profitu, dok se direktor i HR ne uzmu za ruke, dok direktor ne shvati da je HR njegov ključni poslovni partner.

  Šta slušate u kolima?

  Uvek radio, a za duža putovanja audio-programe za profesionalni razvoj. Uz sav razvoj tehnologije, radio je i dalje moj mezimac i u kući i u kolima.

   Poslednja knjiga koju ste pročitali?

  Upravo čitam „Idoli i poslednji dan”, autorke Ane Marije Grbić. Ovu knjigu o bendu „Idoli” danas sam kupila kao poklon prijateljici, ali kako čitam sve što mi padne pod ruku, večeras je moja. J

  Poklon koji nikada nećete zaboraviti?

  Uvek me oduševe „tejlor mejd” pokloni domaće izrade, gde su onaj koji poklanja i dizajner zajedno pažljivo smišljali kako da izazovu oduševljenje. Knjige sa posvetama su nešto što mnogo cenim i jedino što nikada neću proslediti, izgubiti, zaboraviti ili baciti.

  Šta je pametno uložen novac?

  Za mene je to novac uložen u širenje vidika kroz putovanja i edukacije. Mogla bih da vozim džip ili živim u svom stanu da nisam toliko uložila u edukacije, ali ništa materijalno me ne bi usrećilo koliko to čine putovanja i edukacije.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE