Lizing kompanije u Srbiji u prvom tromesečju ostvarile dobitak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lizing kompanije u Srbiji u prvom tromesečju ostvarile dobitak

  U prva tri meseca ove godine lizing kompanije u Srbiji imale su ukupni dobitak, pre oporezivanja, od 368,4 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  Kako se navodi u izveštaju koji je objavljen na sajtu centralne banke, od ukupnog broja davalaca finansijskog lizinga, samo je jedan zabeležio negativan rezultat pre oporezivanja u iznosu od 973.000 dinara, dok su svi ostali imali pozitivan rezultat.

  U poredjenju sa prvim tromesečjem prethodne godine pozitivan rezultat sektora finansijskog lizinga na dan 31. marta 2016. godine je višestruko veći, što se objašnjava značajno nižim troškovima i rashodima, prvenstveno troškovima po osnovu rashoda od kamata.

  Kako se navodi, taj sektor na kraju prvog trmesečja ove godine beleži prihode od kursnih razlika, dok je na isti dan prethodne godine beležio znatne rashode, upravo po osnovu kursnih razlika, što je najviše uticalo na ovako veliko smanjenje ukupnih rashoda i gubitaka.

  Ukupna bilansna aktiva svih davalaca finansijskog lizinga je na dan 31. marta 2016. godine iznosila je 59,7 milijardi dinara, što u odnosu na kraj prvog tromesečja 2015. godine predstavlja povećanje od 4,7 odsto.

  Sa aspekta predmeta lizinga, na kraju prvog tromesečja 2016. godine, najveće učešće u plasmanima po osnovu finansijskog lizinga i dalje se odnosi na finansiranje teretnih vozila, minibusa i autobusa sa 35,7 odsto, kao i na finansiranje putničkih vozila, pri čemu je njihovo relativno učešće smanjeno sa 28 odsto na kraju 2015. godine na 27,8 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE