Ljajić: Nećemo oduzimati licence turističkim agencijama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljajić: Nećemo oduzimati licence turističkim agencijama

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija neće oduzimati licence turističkim agencijama. Resorni ministar Rasim Ljajić očekuje da će rešenje za novonastalu situaciju biti pronađeno u narednih sedam do deset dana.

  Ministar turizma je izjavio da su predstavnici tog ministarstva održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

  “Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu”, rekao je Ljajić i dodao da će ta procedura će biti uneta u novi Pravilnik o garancijama putovanja.

  Uporedo s tim, predstavnici Ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

  “Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika”, naveo je Ljajić.

  Kako je istakao, suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama za koje procene da su stabilne i solventne.

  Ljajić je ponovio da ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam do deset dana i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE