Lokalni ugostitelji na rubu opstanka: "U fabrikama i po 600 radnika, a mi pod ključem"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lokalni ugostitelji na rubu opstanka: “U fabrikama i po 600 radnika, a mi pod ključem”

  Upozorenje da bi ugostitelji uskoro mogli da zatvore svoje lokale, jer zbog novih mera Vlade ne mogu da rade, ali sa druge strane i dalje moraju da plaćaju namete državi, poslali su republičkoj i opštinskoj vlasti privrednici sa protesta u Aleksincu.

  Stotinak aleksinačkih ugostitelja i drugih privrednika zatražilo je od Kriznog štaba da i njima bude dopušteno da rade ili da svi prestanu da rade, a od države zahtevaju da im poreze naplaćuje za dane kada im je dozvoljeno da rade.

  Od ugostitelja je stiglo i upozorenja da bi neki od njih već u narednih nekoliko meseci mogli da stave katanac na brave lokala, ukoliko i njima ne bude dozvoljen rad kao što je to slučaj sa marketima i fabrikama.

  “Ne možemo da plaćamo doprinose državi, kiriju za lokal i baštu, račune… Niko ništa ne radi, a mi se zadužujemo. Ja ću da zatvorim, neću da radim, jer ne vidim drugi izlaz. Imam tri radnika koji imaju malu decu. Moraću da im se izvinim i da zatvorim radnju. Ne širi se zaraza samo po kafićima, firzerskim salonima, lokalima sa brzom hranom”, kaže jedan od ugostitelja.

  Ukazuju i da se u nekim fabrikama skupi po 600 radnika u smeni i da se u velikim marketima prave rasprodaje i gužve u redovima, kao i da u njima koriste centralnu klimu. Sve to je, naglašavaju, njima zabranjeno.

  “Sve ono što je nama zabranjeno, njima je dozvoljeno. Neka budu jednaka prava za sve, ili svi da radimo, ili nemoj niko da radi. Dajte da ne radi sve 10, 15 ili mesec dana. Nije niko od nas ni ljubomoran, ni zavidan, jednostavno tražimo ista prava”, jasni su ugostitelji.

  Kvari se hrana, porez “teče” i tokom zabrane…

  Zbog mera koje Krizni štab, kako kažu, iznenada donosi i zatvara im lokale, kvari im se hrana jer ne mogu da je prodaju, a time im se stvaraju dodatni gubici.

  Privrednik Boban Ranđelović ističe i da država od njih traži da plaćaju poreze i doprinose za dane kada ne rade zato što im je upravo država to merama zabranila, te da im pomoć, koju im država daje, više odmaže nego što pomaže.

  Neki od okupljenih kažu da su bili na razgovoru kod predsednika Opštine Aleksinac i od njega dobili poruku da je on “mali i nemoćan da bi rešio njihove probleme”, ali da je voljan da se založi da im pomogne.

  Privrednici sa juga su zbog novih mera države, koje im, kako su poručili, ograničavaju rad, ali ne i obaveze da plaćaju namete, protestovali u Nišu i Vranju, a pridružili su se i skupu ispred Narodne skupštine u Beogradu.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE