LOŠE VESTI: Tokom godine POSKUPLJUJU gume, i to OZBILJNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LOŠE VESTI: Tokom godine POSKUPLJUJU gume, i to OZBILJNO

  Još pre nekoliko meseci mediji su pisali da svetu predstoji period u kom će cene automobilskih guma znatno porasti, usled smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka.

  Tržišni trendovi sada ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati značajna povećanja cena guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u poslednje vreme došlo do značajnih povećanja cena u celom lancu proizvodnje i snabdevanja.

  Troškovi proizvodnje prirodne gume u prvoj polovini 2021. bili su u proseku za 57 odsto veći od prošlogodišnjih. Rast cena nafte uticao je i na cenu sintetičke gume, koja je u prvih šest meseci bila 66 odsto iznad proseka iz 2020. godine.

  I cena električne energije je porasla za 154 odsto, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode. Takođe, za više od 200 odsto porasle su i naknade za prevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu.

  Do rasta cena guma u Evropi ove godine je već došlo, a u celom sistemu proizvođač – trgovac malo su smanjene marže i tako je izbegnut veći rast cena.

  Ipak, u drugoj polovini godine se može očekivati da će gume biti mnogo skuplje.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE