Mađarska spremna da ZBRINE rumunske kovid pacijente

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mađarska spremna da ZBRINE rumunske kovid pacijente

  Mađarska je ponudila susednoj Rumuniji pomoć u zbrinjavanju pacijenata od koronavirusa pošto se zemlja suočava sa alarmantnim skokom slučajeva zaraze i manjkom kreveta u intenzivnoj nezi, zbog čega je zdravstveni sistem pred pucanjem.

  Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je tokom vikenda poslao pismo Rumuniji nudeći joj pomoć u lečenju pacijenata sa kovidom, navedeno je za AP u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova.

  “Pregovori rumunske i mađarske strane su u toku i to o konkretnim oblicima pomoći“, navelo je rumunsko ministartvo.

  Rumunija sa 19 miliona stanovnika je druga po redu zemlja sa najmanjim brojem vakcinisanih od kovida u EU, sa 34 odsto odraslih potpuno vakcinisanih u poređenju sa 74 odsto u proseku u Uniji.

  Šef rumunskog odbora za vakcinaciju Valeriu Georgita uporedio je sadašnju lošu situau Rumuniji sa onim što se dešavalo u Italiji koja je bila najteže pogođena korona virusom na početku pandemije.

  “Očigledno je da su bolnice i jedinice intenzivene nege pod pritiskom i preopterećene pacijentima sa kovidom”, rekao je on na konferenciji za novinare dodajući da zbog skoka zaraze kovidom ne mogu da se rešavaju drugi zdravstveni problemi.

  Rumunija je pre oko mesec dana prijavljivala oko 1.000 novozaraženih dnevno, a ove nedelje je broj dnevnih novozaraženih skočio na rekordno visoke nivoe od preko 15.000. Prvi put od početka pandemije Rumunija je zabeležila više od 300 umrlih u jednom danu, u sredu.

  U intenzivnoj nezi ima oko 1.500 kovid pacijenata što je pun kapacitet u zemlji. Rumunski predsednik Klaus Johanis ove nedelje je nazvao ovakav razvoj situacije “katastrofom”.

  Rumunske vlasti su zbog toga ove nedelje prekinuli medicinske intervencije koje nisu hitne na 30 dana u nastojanju da smanje pritisak na bolnice. One su takođe zatražile pomoć od EU preko Mehanizma za civilnu zaštitu.

  Mađarska, koja ima 10 miliona stanovnika i 66 odsto odraslih potpuno vakcinisanih i sama beleži porast zaraženih od kovida, i dostiže brojeve i hospitalizacije koje nisu viđene od početka leta.

  U Mađarskoj je u poslednjem preseku zabeleženo 837 novozaraženih, u poređenju sa 14.467 u Rumuniji.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE