Madžar o 20.000 dinara za penzionere: NELEGITIMNA sinhronizacija sa izborima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Madžar o 20.000 dinara za penzionere: NELEGITIMNA sinhronizacija sa izborima

  Podela pomoći penzionerima u Srbiji po 20.000 dinara u narednoj godini je sinhronizovana s izborima i odluka o tome nije legitimna, rekao je ekonomista Ljubomir Madžar.

  On je za Betu rekao da to pokazuje “koliko je vlast perfidna, a koliko je narod osiromašio da prihvata pomoć i po cenu dostojanstva”.

  “Odluka o podeli 20.000 dinara penzionerima je nelegitimna i sinhronizovana sa izborima i pokazuje da se za male pare mogu kupiti glasovi”, rekao Madžar.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svim penzionerima krajem februara ili početkom marta naredne godine iz budžeta biti dodeljeno po 20.000 dinara pomoći. Ukupan izdatak za oko 1,69 miliona penzionera biće oko 288 miliona evra.

  Madžar je rekao da takva odluka “nije dozvoljena iz političkih razloga jer stavlja vladajuću stranku u privilegovan položaj i omogućuje njen rast kao kanceroznog tkiva, a ostale stranke ostavlja u inferiornom položaju”.

  Dodao je da ciljevi kojima se teži donošenjem određenih odluka i programa moraju biti legitimni i opšteprihvaćeni.

  Pošto je, kako je rekao, “to javni novac iz budžeta, a budžet je zakon, on se ne sme ‘krčmiti’ arbitrarno i ad hok, već odluka o tome mora da prođe javnu diskusiju”.

  Po oceni Madžara, suma od oko 288 miliona evra neće biti pogubna za budžet i neće ugroziti finansijsku stabilnost jer nije prevelika u odnosu na druge troškove, ali će pogoršati njegovu poziciju i podići javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) jer “budžet nije tako bogat kako ga vlast predstavlja”.

  Istakao je da, osim što je odluka o vanrednoj isplati penzionerima nelegitimna i politički neprihvatljiva, ona je posmatrano iz socijalnog ugla neselektivna i predviđa podjednak iznos pomoći i za penzionere sa penzijom od 25.000 dinara i 100.000 dinara.

  Neprihvatljivo je, prema njegovim rečima, tu odluku posmatrati kao meru socijalne politike, jer se one fokusiraju na određene kategorije socijalno ugroženog stanovništva, umesto što su neselektivne kao sada.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE