Mali najavio: Jedno javno preduzeće ide na IPO - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali najavio: Jedno javno preduzeće ide na IPO

  Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.

  Mali je rekao i da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu. „Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo“, naveo je Mali na okruglom stolu posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

  “Samo tržište kapitala treba da nam da mogućnost da kompanije, možda čak i država imaju i veći broj izvora finansiranja, više mogućnosti, da nam kamatna stopa ili prinos bude što manji, da što manje plaćamo, a da uzimamo na što duži period. Кako ćemo to da uradimo, kako ćemo biti još bolji, to zavisi od svih nas, volja postoji”, rekao je Mali.

  Ističući da je Srbija danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice, dodao je još nema rezultate kada je u pitanju prinos. „Na našu ponudu od sedam milijardi dinara prijavljena tražnja je 73,5 milijardi dinara. Dakle, 10 puta više“, rekao je Mali.

  Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra.

  Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji napominjući da bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

  “Od 2013. godine, kada je poslednji put emitovana obveznica, nismo bili na tržištu kapitala. Sada smo uspeli da dođemo do prinosa od 1,25 odsto. Godine 2013. kada smo isto to uradili, prinos je bio preko sedam odsto”, rekao je on.

  Mali je ukazao da je značajno što se broj investitora u domaće hartije od vrednosti stalno uvećava, da je tražnja veća od ponude.

  “Za nas je bilo veoma važno to što smo prošle nedelje potpisali sporazum sa Juroklir bankom. Investitori su rekli da bi bilo dobro da budemo deo i tog sistema, jer će pomoći mnogo po pitanju brzine, transparentnosti, a očekujemo i ugovor sa njima, što je veoma važno”, rekao je ministar.

  Kako je ocenio, srpske obveznice dobile su još jednu potvrdu svoje vrednosti, jer su uvrštene na listu za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

  “Naš glavni cilj je da domaća ekonomija raste. Ona ne može da raste po stopi od pet ili šest i sedam odsto ako nemamo stabilno i razvijeno tržište kapitala”, kazao je Mali.

  Govoreći o investicijama u Srbiji u 2019. godini koje su iznosile 3,8 milijardi evra, što je više od svih država Zapadnog Balkana zajedno, Mali je istakao da očekuje da ove godine Srbije opet bude rekorder, što potvrdjuje da je država postala atraktivna i dobra za finansije i ulaganje, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

  Izvor: Beta/Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE