Mali ne odustaje od 7% rasta, MMF ima malo drugačiju projekciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali ne odustaje od 7% rasta, MMF ima malo drugačiju projekciju

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je kako veruje da srpska ekonomija može da raste brže nego do sada i da su prognoze Svetske banke o godišnjem rastu od sedam odsto moguće.

  “Čvrsto verujem da možemo da rastemo brže nego do sada. Najteže mere su iza nas”, kazao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i dodao da je moguć fokus na rast zbog dobre fiskalne konsolidacije i postavljenih stabilnih temelja javnih finansija.

  Prema njegovim rečima, Srbija sa Svetskom bankom i MMF-om radi na tome da se identifikuju oblasti u kojima je moguć rast, a istovremeno se radi i na sprovodjenju reformi kao što su reforme u obrazovanju i reforme u upravljanju i ulaganju u javnu infrastrukturu.

  Podsetio je da je najbrže rastuća grana u Srbiji IT i da je ove godine izdvojeno 100 miliona evra za ulaganje u naučno-tehnološke parkove i institute, ali i da se na druge načine radi na povećanju rasta privrede.

  Najavio je da će uskoro biti predstavljena agenda u vezi sa strategijom rasta.

  Prema njegovim rečima, izvori rasta se nalaze u rastu lične potrošnje, rastu životnog standarda kroz porast plata i penzija, u velikim ulaganjima u javnu infrastrukturu, kao i u povećanju atraktivnosti i konkurentnosti domaće privrede.

  Šef Misije MMF-a Jen Kes Martejn je istakao da MMF nema tako visoke stope rasta u projekcijama za Srbiju, ali da je spreman da ih eventulano ažurira.

  Ocenio je i da je rast od četiri odsto dobar rast i da MMF ceni ambiciju Vlade Srbije.

  “Ako želite brže približavanje dohotku na nivou EU potrebne su brže stope rasta. Cenimo ambiciju Vlade Srbije da se ne sadrži samo na aktuelnim merama”, kazao je Martejn.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE