Mali "NIJE IZNENAĐEN" uspehom: Povećan kreditni REJTING Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali “NIJE IZNENAĐEN” uspehom: Povećan kreditni REJTING Srbije

  Rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Srbije na Ba2 sa Ba3, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Kako je navedeno u saopštenju, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga nakon pandemije.

  Ministar finansija Siniša Mali istakao je u saopštenju da je Srbija jedna od retkih zemalja na svetu kojoj je pošlo za rukom da u uslovima pandemije koronavirusa dobije povećanje, a ne smanjenje kreditnog rejtinga.

  Mali je dodao da će od rezultata koje ostvaruje Srbija, korist imati privrednici, jer će im kamate za kredite koje uzimaju od banaka biti znatno manje i moći će da uđu u jake investicione cikluse, bez straha od skupog zaduživanja.

  “Tako će imati priliku i da ulože više novca u svoj posao i da otvore nova radna mesta”, kazao je Mali.

  Mali: Ubrzano ka investicionom rejtingu

  On je dodao i da dobre vesti nisu iznenađenje, već potvrda očekivanja i dobrih rezultata u prethodnim godinama, istakavši da se međunarodni investitori interesuju za srpsko tržište kapitala i obveznice koje, kako je ocenio, dobijaju predznak pouzdanosti i likvidnosti.

  “Investitori nas već posmatraju kao investicionu destinaciju, pa i naše obveznice na tržištu već vrednuju na višem rangu. Ubrzanim tempom se približavamo investicionom rejtingu, što će biti veliko dostignuće za našu zemlju, ali i važna vest za naše privrednike i građane”, rekao je Mali.

  Unapređenju kreditnog rejtinga doprineli su otpornost srpske ekonomije na posledice pandemije, stabilan nivo srednjeročnog rasta i očekivanja da će mere fiskalne konsolidacije Vlade Srbije nastaviti da budu iznad proseka grupe zemalja sa Ba kreditnim rejtingom, navedeno je u saopštenju.

  I vakcinacija “diže” BDP

  Prema oceni agencije, prosečna stopa rasta u periodu 2018. i 2019. godine iznosila je 4,4 odsto, dok je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini dostigao svega 1,0 odsto, što je kako se dodaje, znatno bolje od svih zemalja u grupi sa Ba rejtingom.

  Agencija ocenjuje da će trend rasta BDP biti nastavljen i u 2021. godini, uz realno povećanje BDP za 4,7 odsto, usled oporavka domaće tražnje, normalizacije ekonomske aktivnosti zahvaljujući brzom procesu vakcinacije, kao i značajnim kapitalnim investicijama planiranim u 2021. godini, dodaje se u saopštenju ministarstva.

  Rast javnog duga u 2020. godini ocenjuje se kao privremen, jer je nastao kao posledica povećanja troškova usled potrebe finansiranja mera podrške srpskoj privredi i građanima kako bi se smanjio uticaj krize izazvane pandemijom kovid-19.

  “I pored toga, učešće javnog duga u BDP-u ostaje na projektovanom nivou ispod 60 odsto”, dodaje se u saopštenju uz očekivanje da će ostati približno isti i u 2021. godini, dok se 2022. godine očekuje oporavak i vraćanje duga na “opadajuću putanju”.

  Guvernerka: Potvrda ispravne ekonomske politike

  Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da je odluka agencije Moody’s o poboljšanju kreditnog rejtinga potvrda ispravnosti vođenja ekonomske politike za bolji životni standard građana i za pozicioniranje Srbije kao odlične investicione destinacije, saopšteno je iz njenog kabineta.

  U saopštenju, Tabaković je navela da je agencija između ostalog prepoznala ekonomske rezultate koje je Srbija ostvarila u 2020. godini, i da su preduslovi za to puna makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost, čiji je jedan od ključnih stubova stabilnost kursa dinara.

  Ona je navela da je Srbija “čak i u godini kakva je bila 2020, značajno povećala robni izvoz ka Кini, SAD i Turskoj, kao i ka zemljama EU koje nisu članice zone evra, poput Poljske, Mađarske, Rumunije i Češke.

  “Time je gotovo u celosti kompenzovano smanjenje tražnje za našim izvozom iz zemalja EU koje su najteže pogođene pandemijom, što potvrđuje opravdanost našeg strateškog opredeljenja za diversifikaciju tržišta, investitora i projekata”, istakla je guverner u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE