Mali se pohvalio: Danas isplatili dug bivše vlasti od 700 miliona USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali se pohvalio: Danas isplatili dug bivše vlasti od 700 miliona USD

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija danas vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama većim od  25 miliona dolara.

  Kako je objasnio, to je bio primer lošeg zaduživanja zbog ekstremno visoke kamate od 7,25 procenata.

  „Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena po visokoj kamati od čak 7,25 procenata na deset godina. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Mali je dodao da je zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, četiri godine postojao suficit u budžetu i stvorene zalihe, koje su značile za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

  Mali podseća da je samo za tri paketa pomoći građanima i privredi izdvojeno osam milijardi evra.

  “Pored toga, sve vreme uspevamo na vreme, kako je dogovoreno, da plaćamo sve obaveze, bez obzira na izazove. Srbija je danas kredibilan, pouzdan partner“, napomenuo je Mali.

  Podsetio je da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto, koja je najvećim delom iskorišćena upravo za vraćanje tog preskupog duga.

  „Dobili smo novac pod istorijski dobrim uslovima, što naša zemlja ne pamti. Velika je razlika između naših 2,05 odsto i njihovih 7,25 odsto, to je svakom građaninu dobro jasno. Svih ovih godina, osim što se Srbija bori za ekonomski povratak u život, prinuđena je da plaća skupe stare dugove nastale do 2012. godine. Više nijedna Vlada neće morati da vraća te dugove i drago mi je što smo današnjom otplatom stavili tačku na to“, objasnio je ministar.

  On je ponovio da sada, pošto je najskuplji dug u potpunosti isplaćen, neće biti tereta za buduće generacije.

  „Želimo uspešnu Srbiju, zemlju u kojoj će mladi želeti da ostanu, zemlju u kojoj vide budućnost. Želimo da Srbija ide napred i da se nikada, pogotovo novčano, ne podseća zaostavštine onih koji su je uveli u problem. Mi sve činimo da ne ostaviljamo probleme, već izgrađenu, uređenu zemlju“, rekao je on.

  Napomenuo je da se još uvek otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina po vrlo visokim kamatnim stopama i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak godina.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE