Mali: Znak da se rešava PROBLEM banaka u stečaju - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali: Znak da se rešava PROBLEM banaka u stečaju

  Agencija za osiguranje depozita objavila je u dnevnim listovima Politika i Novosti, kao i na internet prezentaciji, oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijardi evra.

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, ministar Siniša Mali ocenio je da je drugi paket problematičnih kredita (NPL) znak da uspešno rešavamo dugogodišnji problem banaka u stečaju.

  “Suština je da na ovaj način oslobađamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove. Glavni motiv je da se resursi ponovo aktiviraju, a da se zahvaljujući tome povećava stopa rasta”, rekao je Mali.

  U junu ove godine, naveo je ministar, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

  “Ovo je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su kočili našu privredu mnogo godina”, rekao je Mali i dodao da je prodaja spornih potraživanja definisana u programu koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom.

  Postupak ustupanja portfelja potraživanja će se sprovesti kroz dvofazni proces, kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

  Javnim pozivom je predviđeno da zainteresovani investitori AOD podnesu izjavu o zainteresovanosti najkasnije do 8. novembra 2019. godine, a dužni su da neobavezujuće ponude podnesu najkasnije do 2. decembra 2019. godine.

  Nakon procene pristilih neobavezujućih ponuda, AOD će obavestiti investitore koji su podneli neobavezujuću ponudu da li su ostvarili pravo za učestvovanje u fazi podnošenja obavezujućih ponuda.

  Predviđeni rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 15. april 2020. godine.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE