"Mame": Zakon PUN PROPUSTA, porodice NEDOVOLJNO zaštićene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Mame”: Zakon PUN PROPUSTA, porodice NEDOVOLJNO zaštićene

  Udruženje “Mame su zakon” poručilo je, nakon analize predloženih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, o kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju otvorilo javnu raspravu, da se moglo učiniti više na zaštiti porodice, majki i dece.

  “Od pozitivnih izmena izdvajamo one koje se tiču majki koje imaju dete sa invaliditetom, kazne namenjene institucijama, rukovodiocima i izvršiocima koji prave propuste u radu”, navodi se u saopštenju.

  Udruženje “Mame su zakon” ističe kako u tekstu nema izmena u odnosu na majki koje nemaju 18 meseci vezanog radnog staža.

  “Nema nijedne izmene koja se tiče porodilja preduzetnica, nema garantovane minimalne naknade zarade tokom nege deteta, nema unetih izmena za žene koje moraju da održavaju trudnoću, nema izmena koje se tiču žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade i nema podrške za majke koje su rodile više od četvoro dece”, ukazalo je udruženje.

  Predloženim izmenama prepoznaju se majke koje su rodile petoro dece, ali samo u slučaju kada je neko od dece preminulo ubrzo posle rođenja i ako majka za to dete nije ostvarila prava iz Zakona, dok druge porodice koje imaju više od četvoro dece ovaj zakon ne prepoznaje, naglašeno je u analizi predloženih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

  “Mame” ističu da su predložene izmene zakona “korak napred, ali nisu dovoljne da bi se moglo reći da su obuhvaćeni najveći problemi” koji postoje sa primenom ovog Zakona.

  Zbog toga će, kako je najavljeno, Udruženje “Mame su zakon” uputiti amandmane na taj predlog.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE