Mask upozorio SAD: Kina će nas nadjačati, možda i TROSTRUKO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mask upozorio SAD: Kina će nas nadjačati, možda i TROSTRUKO

  Izvšni direktor Tesle i SpaceX Ilon Mask predviđa da će kineska ekonomija na kraju nadmašiti Sjedinjene Američke Države barem dvostruko – što bi povećalo i vojno rivalstvo između dve velike nacije.

  “Ono što će se činiti prilično neobično jeste da će kineska ekonomija verovatno biti barem dvostruko veća od američke, možda i tri puta”, rekao je Mask tokom vatrenog razgovora s američkim ratnim vazduhoplovnim generalom Džonom Tompsonom na Simpozijumu vazdušnog rata na Floridi.

  “Temelj rata je ekonomija. Ako imate pola resursa druge strane, tada je bolje da budete inovativni, ako niste inovativni, gubićete”, rekao je Mask.

  Dve države su već dve najveće svetske ekonomije. SAD dominira s 21,44 biliona dolara nominalnog BDP i čini četvrtinu svetske privrede. Kina je, međutim, najbrže rastuća ekonomija sa BDP od 14,14 biliona dolara.

  Budući da je kinesko stanovništvo oko četiri puta veće od SAD, Mask je rekao da će to smanjiti prepreku da Kina nadmaši ekonomsku veličinu. Prema popisu, u SAD živi oko 330 miliona ljudi, dok u Kini živi više od 1,3 milijarde.

  “Potrebno je samo da BDP po glavi stanovnika bude upola manji od Sjedinjenih Država pa da njihova ekonomija bude dvostruko veća od naše”, rekao je Mask.

  Ako pretekne SAD, Kina bi verovatno izazvala porast napetosti između dve zemlje, koje se već sukobljavaju u pitanjima poput trgovine i 5G tehnologije.

  Tokom razgovora s Tompsonom, Mask je više puta naglašavao značaj inovacija u SAD kako bi zadržali svoju konkurentsku prednost.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE