Masovne tužbe zbog osiguranja, Udruženje banaka poručuje: 5.000 EUR manje za stan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Masovne tužbe zbog osiguranja, Udruženje banaka poručuje: 5.000 EUR manje za stan

  Udruženje banaka Srbije skrenulo je danas pažnju na novu kampanju koja je, kako ističu iz ovog udruženja – iz određenih interesnih grupa pokrenuta protiv banaka, odnosno Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), a povod je osiguranje stambenih kredita kod te korporacije.

  Osiguranje stambenih kredita uvela je država

  Ističući da ova kampanja može da izazove ozbiljne posledice, Udruženje banaka ukazuje da je osiguranje stambenih kredita kod NKOSK zakonit postupak, uveden Zakonom 2004. godine i potvrđen odlukama NBS.

  Osiguranje stambenih kredita uvela je država s namerom da olakša dobijanje kredita građanima Srbije, a krediti osigurani kod NKOSK za klijenta su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, ističe se u saopštenju.

  Iz Udruženja banaka navode reprezentativan primer kolika je korist za građane od osiguranja stambenih kredita kod NKOSK, te  kredit u vrednosti 50.000 evra može da se otplati na 300 mesečnih rata. Razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita je 20 evra mesečno.

  Kredit manji za 6.020 evra, a trošak za osiguranje 875 evra

  U ukupnoj sumi klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran.  Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 evra.

  „Uprkos jasnoj činjenici da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist samim klijentima, interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi“, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije.

  Udruženje upozorava da to može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji.

  Iz Udruženja banaka ne navode tačno na koje interesne grupe misle, ali se može pretpostaviti da imaju u vidu veliki broj tužbi koje je protiv nezakonite naplate premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod NKOSK a koje je iniciralo Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”.

  Kako je to udruženje saopštilo prošle nedelje, Vrhovni kasacioni sud (VKS) je doneo prvo rešenje kojim se odbija podneta žalba banke i potvrđuje nezakonitost naplate premije osiguranja stambenih kredita koji su bili osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK).

  Efektiva: VKS potvrdio NEZAKONITOST U NAPLATI premije osiguranja stambenih kredita

  Iz Udruženja banaka Srbije navode da je osiguranje stambenih kredita dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti za veliki broj građana Srbije da reše svoje stambeno pitanje, a ista mera pospešila je tržište nekretnina kao i aktivaciju građevinske industrije.

  „Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za dosadašnja i buduća ulaganja, a ovakva kampanja i tužbe ne idu tome u prilog“, dodaje se u saopštenju.

  Kako ističu,  masovne tužbe „na poziv određenih grupa“ već su zagušile pravosudni sistem Srbije.

  Banke će nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti, ističu iz Udruženje banaka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Miki

   Eeee sada kada sam procitao ovaj tekst odlucio sam definitivno da ih tuzim.

  • Radulovic Lou

   Nije sigurnost najvažnija , kao što zbori UBS , već poštenje.Klijent koji se hvata za kvaku banke već u đepu ima ličnu kartu i učešće. Jedino što očekuje je iskrenost , pa nek košta šta košta. Banke su po više nameta izneverili poverenje građana.

  • Bs kv

   Muljali ste zajedno sa tadašnjim guvernerom. Pravili ste propise u vašu korist. Sad platite.

  • Goran

   Tako je i naplata troskova kredita protivzakonita a banke naplacuju po starom. Tako i kreditni biro ima promena u vodjenju a klijent nije informisan. I to nije problem za banku, ali toboze brine za ekonomiju. I na kraju ako klijent vrati kredit zasto mu se osiguranje ne vraca, nego mora da tuzi banku.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE