Masovni PROTEST FRILENSERA: Tek što je počeo, STIGAO POZIV iz Vlade (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Masovni PROTEST FRILENSERA: Tek što je počeo, STIGAO POZIV iz Vlade (VIDEO)

  Više hiljada frilensera protestovalo je ispred Skupštine Srbije, a predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar saopštio je na masovnom protestnom skupu da su ga “upravo zvali iz Vlade”.

  Za ponedeljak je zakazan razgovor predstavnika tog udruženja s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim, i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, naveo je on.

  “U toku protesta zvao me je šef kabineta i rekao mi da ćemo sa njima sesti za pregovarački sto”, rekao je Pogačar pred Domom Skupštine Srbije gde je priređen protestni skup.

  On je rekao da je “vlast izgleda razumela ulične proteste” i da će “uvek biti na ulici ako je to potrebno”. “Mi smo solidarni i sa drugima čija su prava ugrožena i bićemo i zbog njih na ulici ako treba”, rekao je Pogačar.

  Saobraćaj vozila je zaustavljen, a na čelu kolone, iza koje su učesnici protesta, nalazi se veliki transparent “Porez da, pljačka ne”. Kolona demonstranata krenula je u protestnu šetnju i kreće se trasom Skupština – Kneza Miloša – Vlada Srbije – Nemanjina ulica – Slavija – Beogradska ulica – Bulevar kralja Aleksandra – Skupština.

  Više hiljada radnika na internetu protestovalo je ispred Skupštine Srbije, jer ne žele retroaktivnu naplatu petogodišnjeg poreza i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja.

  Hoće da plaćaju porez, ali ne retroaktivno i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja. Zato traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu – frilensera. Za to vreme, traže da se obustavi, kako su naveli, “poreski progon”.

  Ovo su dva osnovna zahteva radnika na internetu upućena sa velikog protesta ispred Narodne skupštine u Beogradu.

  Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.

  “Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbede. Prava i obaveze vrede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normaln oda razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu”, navela je ona.

  Tatjana Ćopić, frilenser, rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.

  “Ja sam samohrana majka maloletnog deteta. Počela sam da radim odmah posle porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa detetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dete nisam mogla da upišem u vrtić, jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinose. Ne osećam se dužna ovoj državi, to je sve što mogu da kažem”, rekla je Ćopić.

  Vladimir Ilić, oboleo od multiple skleroze, koji Poreskoj treba da plati šest miliona dinara na prihode od osam miliona, ostvarene tokom četiri godine, obratio se okupljenima ustavši iz invalidskih kolica.

  “Zbog vas sam došao. Zbog vas sam ustao sad”, pozvao je Ilić okupljene. On je rekao da se nikom neće saginjati.

  Protestu su se pridružili i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke stare planine, koji je poručio da je ključna reč pobuna, kao i aktivisti iz Novog Sada, koji se bore protiv izgradnje Novog Sada na vodi.

  Vučić poručio FRILENSERIMA: Porez mora da se plati

  Izvor: Beta, Nova S

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE