Menadžeri IKEE optuženi za ŠPIJUNIRANJE ZAPOSLENIH, među njima i bivši menadžer za Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Menadžeri IKEE optuženi za ŠPIJUNIRANJE ZAPOSLENIH, među njima i bivši menadžer za Srbiju

  Francuski ogranak kompanije IKEA i nekoliko njenih bivših rukovodilaca našao se pred sudom u Versaju jer se protiv njih vodi postupak u kojem im se na teret stavlja da su godinama učestvovali u špijuniranju zaposlenih.

  Sumnja se da je uprava francuske IKEE špijunirala zaposlene, a ako se to ispostavi kao tačno, preti im novčana kazna i čak  desetogodišnje zatvorske kazne.

  Menadžeri francuskog ogranka svetski poznate kompanije su navodno imali pristup poverljivim podacima o krivičnim prestupima i bankarskim izvodima svojih zaposlenih.

  Okrivljeno je ukupno 15 menadžera Ikea Francuska, među kojima je i bivši direktor IKEA Francuska Stefan Vanoverbeke, koji je kasnije u kompaniji bio na čelu divizije za jugositočnu Evropu, koja obuhvata i Srbiju. Kako navodi Gardijan, on se u ponedeljak pojavio na sudu i odbio da komentariše stavke optužnice.

  Stefan Vanoverbeke bio je na fukciji regionalnog direktora IKEA Jugoistočna Evropa od oktobra 2015. do aprila 2019. Na tu funkciju došao je nakon što je bio na čelu IKEA Francuska i IKEA Poljska, a zatim upravljao operacijama i ambicioznim planovima širenja u Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, te Ukrajini. Posle toga je preuzeo funkciju zamenika direktora globalnih maloprodajnih operacija u Ingka Grupi, zadužen za upravljanje operacijama za kompaniju IKEA u Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rusiji te Indiji.

  Prema pisanju Gardijana, Jean-Francois Paris, bivši direktor za upravljanje rizicima IKEA Francuska, trošio je više od 600.000 evra godišnje na privatne istražitelje koji su špijunirali zaposlene.

  Tužioci navode da je francuski ogranak IKEE angažovao privatnu kompaniju kako bi ilegalno pribaviljali informacije o svojim zaposlenima i budućem osoblju i da su to radili u kontinuitetu od 2009. do 2012. godine.

  Prikupljene informacije uključivale su poverljiva dokumenta kao što su krivični dosijei i bankovni izvodi.

  Takođe su ispitivali i zašto su zaposleni učestvovali u nekim od protesta, kako je zaposleni sebi mogao da priuštiti skuplji auto…

  Za sve to bi dvojica bivših izvršnih direktora mogla da budu kažnjena sa 750.000 evra.

  Mediji se osvrću i na to da evropske zemlje (a posebno Francuska) imaju daleko stroža pravila o privatnosti zaposlenih od Sjedinjenih Američkih Država.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, IKEA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE