Menja se zakon: Do 5.000 EUR duga NEMA ODUZIMANJA stana - osim u dva slučaja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Menja se zakon: Do 5.000 EUR duga NEMA ODUZIMANJA stana – osim u dva slučaja

  Natalija Šolić iz Jukoma govorila je o izmenama Zakona o izvršenju  I glavna novina biće ta se priznaje pravo na dom, pa dužnici koji duguju do 5.000 evra ne mogu ostati bez svoje nekretnine ako je ona jedina koju imaju. Međutim, naglašava da postoje dva izuzetka.

  “Sada se izvršiteljima nameće obaveza, a ne mogućnost, da cene da li je imovina koju izvršni dužnik ima nesrazmerno velika u odnosu na dug koji ima. Ukoliko dužnik ima nekretninu koja po tržišnoj vrednosti može da košta napr. 80.000 evra, a da ima dug na ime dugovanja za komunalne i srodne delatnosti napr. 1000 ili do 5.000 evra, pošto zakon i tu pravi ograničanja, znači da izvršitelj mora da ceni da li je srazmerno da se procenjuje prodajna nepokretnost da bi se namirio tako mali dug”, navodi ona.

  U vezi s tim načelom srazmere se, kaže Šolićeva, prvi put priznaje i pravo na dom. “Upravo se određuje jedno ograničenje da svi dužnici koji po osnovu komunalnih i srodnih delatnosti duguju određeni iznos, do 5.000 evra, ne mogu ostati bez svoje nekretnine, ako je to jedina nekretnina koju imaju”.

  Ali, ističe, da ovo načelo nije apsolutno, odnosno da postoje dva izuzetka: prvi slučaj je, kad se dužnik sam saglasi, kroz izjavu overenu kod javnog beležnika, da se dugovano potraživanje naplati iz njegove jedine nekretnine, a druga situacija, ako se primenom načela srazmere i drugih, utvrdi da postoji “samo jedan predmet i jedno sredstvo izvršenja i da dug ne može da se na drugi način isplati”.

  To znači – ako dužnik nema nikakve prihode niti bilo koju drugu imovinu koju bi mogao da proda i da na taj način isplati dug.

  Na pitanje šta ako je neko trenutno bez posla, da li bi moglo  to da se protumači kao da je osoba koja nema prihode, i da se izvrši zaplena, Šolić navodi da se, prema predlozima, sada u Katastar odmah stavlja zabeležba. “Dakle, ne mora da se izvršava, već možda kao mera pritiska da se nađe – i ta zabeležba ostaje dok se to potraživanje ne namiri”. Kaže da veruje da će ta izmena biti usvojena.

  Uvodi se obaveza izvršitelja da proveri da li određeno lice ima nešto osim te nekretnine i novina je da ako lice ima više nekretnina – bira se ona koja je “najmanje nepovoljna za dužnika”, kaže Šolić.

  Imali smo slučaj da je jedan stan kupio sin izvršitelja iz Kragujevca. Šolić kaže da u nacrtu sada postoji odredba koja zabranjuje javnim izvršiteljima, ali i njihovom zamenicima, pomoćnicima, i svim zaposlenim u njihovim kancelarijama, kao i srodnicima, da uopšte mogu da učestvuju na licitacijama nepokretnosti, bez obzira da li postupaju u konkretnom slučaju ili ne.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE