MILIJARDE: Ministar otkrio koliko bi KOŠTAO redovni vojni rok

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MILIJARDE: Ministar otkrio koliko bi KOŠTAO redovni vojni rok

  Ministar odbrane Nebojša Stefanović izrazio je uverenje da će do kraja godine, nakon javne rasprave, biti mogućnost da se naša zemlja opredeli da li želi odmrzavanje redovnog služenja vojnog roka i kakav model.

  Upitan koliko bi državu koštalo ponovno uvođenje vojnog roka, kao i da li bi, ako se uvede, to važilo i za žene, on je kazao da u ovom trenutku model o kojem se raspravlja ne podrazumeva obavezu služenja vojnog roka za žene, ali da će one to moći da dobrovoljno da čine.

  Ministar je ukazao da je neka vrsta rasprave o odmrzavanju redovnog služenja vojnog roka u toku i da Srbija o tome još nije donela odluku.

  “Jedan od aspekata je i finansijski. Nije lako bez snažne ekonomije. Naša ekonomija jača, a time jača i moć naše zemlje”, naveo je.

  “Vraćanje redovnog služenja vojnog roka koštalo bi oko osam milijardi dinara godišnje, što obuhvata sve – od uniforme do smeštaja”, istakao je Stefanović i dodao da bi troškovi bili nešto veći ako bi se opredelili da regruti dobiju platu koja bi bila značajnija od simbolične.

  Takođe je kazao da bi neki ljudi sa određenim znanjem mogli služiti, na primer, i u specijalnim informatičkim jedinicama, da “svojim znanjem doprinesu svojoj zemlji”.

  “Na taj način neće niko doživeti da su par meseci navodno uzaludno proveli, kao što se stvaraju lažni stereotipi da se ide u vojsku da se peru toaleti i čisti lišće”, rekao je.

  “Puno je složenih pitanja i zato se vodi javna rasprava. Generalštab će formirati svoj stav o svemu na kraju rasprave, a naravno i parlament”, naglasio je Stefanović koji očekuje da do septembra ili oktobra bude doneta odluka i da će se do tada znati svi detalji kako bi vojni rok izgledao.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE