Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Milioni (evra) razloga zašto smo daleko od legalizacije marihuane

Dekriminalizacija marihuane u Srbiji će se sigurno desiti, kaže jedan od osnivača inicijative za zakonsku regulaciju upotrebe kanabisa, koji smatra da u odugovlačenju veliku ulogu igra i ogroman novac koji se obrće u preprodaju tog opijata.

Miloš Simić, jedan od osnivača Udruženja građana IRKA (Inicijativa za promenu zakonske regulativa kanabisa), optimističan je kada je u pitanju mogućnost da se u predvidivoj budućnost dekriminalizuje upotreba kanabisa.

“To će se sigurno desiti u jednom trenutku. Samo je pitanje da li će nam to neko nametnuti spolja ili će svest sazreti i kod donosioca odluka”, navodi Simić.

On ima jednostavno objašnjenje zbog čega do danas nije došlo do dekriminalizacije kanabisa.

“Podaci kažu da se u Srbiji potroši između više od pola tone marihuane dnevno. Prevedeno u novac, to znači da se svakoga dana između pet i osam miliona evra potroši na marihuanu. To je ogroman novac, i čini mi se da nekome nije u interesu da ta grana postane dekriminalizovana”, kaže Simić.

Udruženje IRKA osnovano je 2013. godine sa ciljem da zastupa ideju zakonske regulacije korišćenja kanabisa. Okuplja osobe koje se leče kanabisom i članove njihovih porodica. Konkretno, zahtevaju izmene Zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama, dekrminalizaciju marihuane i donošenje Zakona o medicinskoj primeni kanabisa. Svoje zahteve su sredinom 2015. godine uputili Ministarstvu zdravlja, Vladi i Narodnoj skupštini.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE