Ministar potpisao: Troškovi priključka na gas manji i za 100.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar potpisao: Troškovi priključka na gas manji i za 100.000 RSD

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas izmenu i dopunu Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova što će omogućiti smanjenje troškova priključka na gasovodnu mrežu JP “Srbijagasa” i do 100.000 dinara, saopštio je njegov kabinet.

  Građani do sada plaćali za priključak i 200.000 RSD

  Ukazano je da su građani izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu do sada plaćali iznos i do 200.000 dinara, čime je bilo obuhvaćeno pribavljanje dokumentacije koja se odnosi na lokacijske uslove za izgradnju priključka, rešenje o odobrenju za izvodjenje radova i prijavu početka izvodjenja radova.

  Izmenama Pravilnika je obezbedjeno da troškovi gradjana prilikom priključenja na gasovodnu mrežu budu umanjeni i do 100.000 dinara, što znači da će gradjani plaćati samo troškove tipskog priključenja na sistem za distribuciju prirodnog gasa na osnovu odluke o visini troškova i saglasno metodologiji, navedeno je u saopštenju.

  Procenjeno je da će ovakva izmena znatno olakšati gradjanima da regulišu pitanje prelaska na gas, jer više od 95 odsto potencijalnih korisnika predstavljaju građani koji imaju objekte iz kategorije A, površine do 400 kvadrata (porodične kuće, vile, vikendice, letnjikovci…).

  Do sada su se administrativni troškovi pribavljanja svih potrebnih uslova, saglasnosti i rešenja za izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu JP “Srbijagas” i to bez troškova izrade geodetskog snimka postojećeg stanja na katastarskoj podlozi (КTP), troškove izrade Idejnog rešenja (IDR) i troškove izrade Idejnog projekta (IDP), veoma razlikovali od slučaja do slučaja i kretali su se u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara.

  Кada se ovome dodaju troškovi izrade КTP, IDR i IDP (koji se obezbeđuju na tržištu i koji su neophodni da bi se mogao podneti zahtev), minimalni iznos ukupnih administrativnih troškova izgradnje priključka na distributivnu mrežu bio je ne manji od 60.000,00 dinara, a u nekim slučajevima i opštinama pemašivao i 100.000 dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Mona

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE