Ministar Trivan: Region Srbije će biti jedan od najpogođenijih delova sveta klimatskim promenama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar Trivan: Region Srbije će biti jedan od najpogođenijih delova sveta klimatskim promenama

  Žega, suša, toplotni talas, vrelina, crveni meteo alarm, samo su neke od reči na koje često nailazimo u medijima. Cilj ovakvog izveštavanja ne bi trebalo da bude da nas navede na kupovinu klima uređaja ili kreme sa visokim UV faktorom, već da nas upozori na klimatske promene i stanje naše planete. U poplavi tabloida ovakvo izveštavanje možda zvuči senzacionalistički i preterano. Pitali smo ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana šta on misli o tome i kakav utisak na njega ostavljaju naslovi  koji nas upozoravaju da se Zemlja pretvara u rernu? Mogu li da budu kontraproduktivni?

  “Nisu kontraproduktivni.  Ja sam pristalica te logike u životnoj sredini da svaka, pa i loša informacija bude dostupna javnosti zato što to osvešćuje ljde. Uljuljkivanje i komentarisanje kako je sve dobro i kako će biti dobro nije dalo rezultate, sve i da je neko poverovao da je tako. Alarmiranje javnosti je dalo rezultate, jer javnost reaguje. Važan je tonalitet koji mediji daju. Treba da se  ukazuje na probleme koji su ozbiljni, treba alarmirati.”

  Ministar nema problem i kada su naslovi koji kao da nam predskazuju kataklizmu i imaju dramatičan prizvuk.

  “Nema potrebe da ne verujem takvim naslovima. Da vas pitam, da li nam se desilo skoro da smo imali ovakvo leto? Nije. Pogledajte Srbiju pre godinu – dve dana. Sve ovo je posledica klimatskih promena. One su na delu. Unazad godinama imali smo poplave i suše koje su zahvatale čitav region, danas imamo koliko hoćete “tačkastih” pojava koje deluju lokalno”, kazao je ministar.

  Da ne bude da mediji izmišljaju,  Trivan i sam ima upozorenje i alarmantnu objavu za nas.

  “Region Srbije i šire, ovaj deo Balkana, će biti jedan od najpogođenijih delova sveta klimatskim promenama.  Biće sve radikalnije, biće sve više poplava, suša, biće sve više posledica. Pošumljavanje će biti pitanje svih pitanja, to ćete videti vremenom, samo da ne bude kasno. Moramo da se bavimo time odmah. Borba sa klimatskim promenama je pitanje promene svesti i nešto malo para”.

  Ipak, ministar ukazuje da, čak i kada bismo se istog momenta osvestili i prionuli na pošumljavanje, boljitak i efekat po klimu i planetu osetili bismo tek za 20 godina. A za taj pogled u budućnost – ko preživi klimatske promene, neka priča.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zlatko Preskakulev

   TAKO JESTE ,SAGLASNO NAUCI I TRENUTKU U KOME ZIVIMO- g. ministr u praviu ste,moramo da starujemo da ne bi kasnili jos 50 godina!! Svako dobro!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE