Ministarka tvrdi: GEOKS ulaganja države VRATIO DUPLO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka tvrdi: GEOKS ulaganja države VRATIO DUPLO

  Bivši radnici “Geoksa” sigurno neće ostati na ulici, a ugovorom sa “Geoksom” država nije oštećena, poručuju iz Ministarstva privrede.

  Na ime podsticaja ta italijanska kompanija dobila je 11 miliona evra i još oko milion evra za infrastrukturu preko lokalne samouprave, ali je investirala Ugovorom predviđenih 15, 5 miliona evra.

  Za pet godina, koliko su proizvodili u Vranju, na ime plata, poreza i doprinosa u državnu kasu uplatili su 25 miliona evra, pojašnjava ministarka privrede Anđelka Atanasković.

  Atanasković je za RTS rekla da je “Geoks” radio u portfelju Ministarstva privrede do 2019. godine.

  “Sve te obaveze je izmirio, znači po ugovoru i mogu reći, što se tiče samih ulaganja i podsticaja i isplaćivanje plata, poreza i doprinosa, oni su za dva i nešto više puta dali državi nego što su uzeli podsticaja”, ističe Atanasković.

  Na pitanje o informacijama da još neke firme planiraju odlazak iz Srbije, Atanasković odgovara da to nije tačno.

  “‘Jazaki’- oni imaju ovde duplo, i više nego duplo radnika upošljenih nego što su imali obavezu po ugovoru. Ja zvanično imam izveštaj od 30. juna ove godine i oni imaju 3.180 radnika upošljenih. To što su otpustili, pedesetak ili 100 radnika, nisam tačno zapamtila, ali jednostavno mi tu nemamo uticaja – ni kao država, ni kao Ministarstvo privrede. Oni su primili duplo više ljudi, verovatno im u tom trenutku nije trebalo, što ne znači da sutradan ako budu poboljšali poslovanje da će možda vratiti te ljude”, kaže Atanasković.

  Ističe da su kompanije “Simit Saraj”, “Spilit”, “Home plus”, “Su fUd”, “Hendi”  otišle u stečaj i likvidaciju i uopšte nisu imale sredstva podsticaja niti su u portfelju Ministarstva privrede.

  Inače, portal Nezavisnost.org juče je objavio da je upošljavanje 1.250 radnika i otvaranje fabrike italijanske kompanije Geoks u Vranju 2016, koštalo ukupno 20 miliona evra subvencija, odnosno 16.000 evra po radnom mestu, a da taj proizvođač obuće u budžet Srbije, kroz poreze i doprinose, nije uplatio ni trećinu.

  GEOX dobio 20 mil. EUR subvencija, a u budžet nije uplatio NI TREĆINU

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Ministarstvo privrede

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE