Ministarka ustala u odbranu notara: Neprimerene primedbe RGZ-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka ustala u odbranu notara: Neprimerene primedbe RGZ-a

  Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić uputila je dopis Vladi Srbije u kojem ukazuje da Republički geodetski zavod (RGZ) “kontinuiranim neprimerenim primedbama” o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu, saopštio je kabinet ministarke.

  Ministarstvo pravde smatra “potpuno nedopustivim” navode RGZ da su izvodi iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici “plagirani”, “u potpunoj suprotnosti sa zakonom”, da predstavljaju “direktnu krađu proizvoda RGZ”, kao i da se građani i privreda u te izvode ne mogu pouzdati i da treba da ih pribavljaju kod registrovanih geodetskih organizacija.

  Kako je saopšteno, Ministarstvo pravde ocenjuje da su takve tvrdnje RGZ  “očigledan pokušaj dezavuisanja javnosti sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvenih upitnih rezultata rada”.

  Povodom tvrdnji RGZ da izvodi koje javni beležnici izdaju sadrže podatke koji nisu sastavni deo izvoda iz lista nepokretnosti, poput naznake da se izdaju u okviru Pravosudnog informacionog sistema, Ministarstvo pravde je ukazalo da je to neophodno zato što je ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa odgovorno za verodostojnost i garanciju prikaza preuzetih podataka.

  To je propisano Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, koje izdaju javni beležnici i geodetske organizacije, donetom krajem juna 2020. godine, podsetilo je ministarstvo.

  Ministarstvo pravde ukazuje da se u izvodima bez izuzetka navodi da je izvor podataka RGZ, a da podaci o nepokretnosti nemaju nikakve sadržinske razlike.

  “U listovima nepokretnosti koje izdaju javni beležnici nema govora ni o kakvom plagiranju, budući da ti izvodi ne predstavljaju autorsko delo”, objasnilo je ministarstvo.

  Notari UPROPASTILI više od 50.000 zahteva za upis u katastar

  Komentarišući primedbe RGZ da postoje nepreciznosti u izvodima iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici, koje se odnose na napomenu o izdavanju izvoda po zahtevu stranke ili po službenoj dužnosti, ministarstvo je najavilo da će prikaz tih podataka precizirati u što kraćem roku.

  “Javno beležništvo, kao posebna pravosudna profesija, znatno je doprinelo jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Srbiji, te da je za kratko vreme postala brana svim ranijim nezakonitostima u oblasti prometa nepokretnosti, koje su vrlo često za epilog imale veliki broj opterećujućih postupaka pred sudovima”, istaklo je Ministarstvo pravde.

  Notari UPROPASTILI više od 50.000 zahteva za upis u katastar

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE