Ministarstvo raspisalo TRI KONKURSA za pomoć razvoju turizma u 2021.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo raspisalo TRI KONKURSA za pomoć razvoju turizma u 2021.

  Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija Srbije raspisalo je danas tri konkursa za pomoć razvoju turizma u 2021. godini – konkurs za dodelu subvencija i transfera za projekte razvoja turizma, zatim za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude i konkurs za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma.

  Konkursom za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2021. godini predvidjeni su podsticaji za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama, kao i za projekte promocije turističkih proizvoda, turističkih destinacija i turističkih prostora Srbije, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

  Sredstva su predvdjena i za podsticanje unapredjenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, unapredjenje i realizaciju statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i projekte  edukacije i treninga u turizmu.

  Precizirano je da pravo na korišćenje ima destinacijska menadžment organizacija, privredno društvo, odnosno druga organizacija i institucija čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, a koje nije indirektni korisnik budžeta,  kao i pravno lice u kome je Republika Srbija većinski vlasnik i pravno lice koje upravlja turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture i suprastrukture.

  Takodje, pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju i organi AP Vojvodina u čijoj su nadležnosti poslovi iz oblasti turizma, kao i pravna lica osnovana od strane AP Vojvodina kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma, jedinice lokalne samouprave, turističke organizacije, kao i druga pravna lica osnovana od strane lokalne samouprave kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma.

  Predvidjeno je da subvencije i transferi iznose od 20 do 100 odsto vrednosti projekta.

  Prilikom dodele sredstava poštovaće se kriterijumi koji se odnose na stepen uskladjenosti projekta sa Strategijom razvoja turizma Srbije, uskladjenost projekta sa savremenim i aktuelnim trendovima od značaja za razvoj Srbije kao konkurentne turističke destinacije, značaj projekta za održiv ekonomski i održivi razvoj lokalne zajednice.

  Vrednovaće se i značaj projekta za razvoj turizma u lokalnoj zajednici, predvidjanje sufinansiranja projekata iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova EU, donacija, legata, kredita i drugo, kao i ispunjenost ugovornih obaveza za sredstva odobrena u ranijem periodu.

  Kako je navedeno, za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu, turističke organizacije i druga pravna lica osnovana od strane lokalne samouprave kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma, potrebno je da imaju usvojen godišnji plan rada i plan promotivnih aktivnosti na koji prethodnu saglasnost daje Turistička organizacija Srbije.
  Zahtevi za korišćenje bespovratnih sredstava mogu se podneti do 31. marta, odnosno 30. juna, u zavisnosti od vrste projekta.

  Konkursom za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini predvidjena je dodela kreditnih sredstava za izgradnju, uredjenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, nabavku, rekonstrukciju i adaptaciju plutajućih objekata, kao i prevoznih i rekreativnih sredstava namenjenih posetiocima i turistima.

  Sredstva su namenjena i za unapredjenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, dizajn, pripremu proizvodnje i proizvodnju suvenira, izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture, kao i uskladjivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

  Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, preduzetnci koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

  Кvalifikovanje projekata vrši Fond za razvoj Srbije, preko koga se i relizuju krediti i to sa kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou, uz valutnu klauzulu.

  Rok otplate kredita je do 72 meseca po isteku odložnog roka koji traje 12 meseci i računa se od dana prvog povlačenja kreditnih sredstava, osim za grin fild investicije kojima se finansira izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture, za koje odložni rok traje 24 meseca i računa se od prvog povlačenja kreditnih sredstava.

  Otplata kredita omogućena je u tromesečnim anuitetima koji dospevaju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

  Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Кreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 odsto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

  Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro pravna lica je 500.000 dinara, a za ostala privredna društva  je dva miliona dinara.

  Rok za podnošenje zahteva je 1. septembar, a krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva je 1. oktobar.

  Ministarstvo je Konkursom za dodelu dotacija, do iznosa od 60 miliona dinara, za finansiranje projekata razvoja turizma u ovoj godini predvidelo podsticaje za projekte promocije turističkih proizvoda, turističkih destinacija i turističkih prostora Srbije i podsticanje unapredjenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, unapredjenje i realizaciju statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i projekte  edukacije i treninga u turizmu.

  Pravo na korišćenje sredstava imaju neprofitne institucije, a učešće sredstava Ministarstva u finansiranju može iznositi do 50 odsto vrednosti projekta.

  Prilikom dodele sredstava vrednovaće se reference projekta, odnosno oblast u kojoj se realizuje projekat, dužina trajanja projekta, ukupan broj lica potreban za realizaciju projekta, potom ispunjenost ciljeva, odnosno  uticaj na razvoj turističkih proizvoda i turističkih prostora, kao i uskladjenost sa Strategijom razvoja turizma.

  Ocenjivaće se i srazmernosti traženih sredstava i očekivanih rezultata, održivost projekta, obezbedjenost sufinansiranja iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova EU, donacija, legata, kredita, kao i ispunjenost ugovornih obaveza za sredstva odobrena u ranijem periodu.

  Zahtevi za korišćenje donacija mogu se podneti do 31. marta ove godine.

  Detaljne informacije o konkursima mogu se naći na sajtu Ministarstva.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE