Ministrov PLAN za strance koji u Srbiji rade "na daljinu" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Ministrov PLAN za strance koji u Srbiji rade “na daljinu”

  Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbedili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi “na daljinu”, za firme u drugim zemljama.

  On je za RTS rekao da je ideja da Srbija bude prva zemlja u Evropi koja će uvesti mogućnost da oni koji rade za strane firme, a nisu državljani Srbije, rade i dalje svoj posao, a da žive u Srbiji.

  “Od toga bi imali korist i oni, ali i naša zemlja. Nešto slično razmišlja i Estonija da uvede, ali bih ja voleo da Srbija tu bude prva”, naveo je ministar.

  Novi propisi, kako je dodao, trebalo bi da budu u primeni od 1. januara iduće godine.

  Objasnio je da svi koji budu želeli da žive u Srbiji, a rade za firme koje su u inostranstvu, treba da dokažu da imaju veću bruto platu, iznad 3.500 evra, da su zaposleni u stranim kompanijama, da nemaju boravište u Srbiji, da su stranci kako bi dobili boravište i radnu dozvolu na godinu dana u Srbiji.

  “Tako će moći da rade i troše novac ovde u Srbiji koja je mnogo povoljnija u odnosu na druge zemlje. Naša zemlja je sigurna, rasizam ne postoji, a imamo veoma dobar društveni život”, rekao je Đorđević i istakao da ti stranci na taj način mogu da prihoduju Srbiji, ali plaćajući PDV.

  Ministar je naveo primer indonežanskog Balija, gde među četiri miliona ostrvljana radi 50.000 stranaca od kojih ostrvo ima 65 miliona evra prihoda mesečno, odnosno 780 miliona evra godišnje od PDV.

  “Mislim da mi možemo da budemo vrlo slični njima. Prognoze su takve da će do 2035. oko milijardu ljudi raditi na daljinu. Promocijama naše zemlje i turizma verujem da ćemo privući strane državljane da rade i žive kod nas, i tako doprinesu prihodu” Srbije, rekao je on.

   

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Funny Lady

   Što je babi milo, to joj se i snilo... Oni koji zarađuju preko 3500€ sigurno neće da se smeste u Srbiju. Razlog za iseljenje može sa bude ili neka atraktivna turistička zemlja, ili zemlja jeftina za život. Da Srbija nije turistička sila, svima je jasno. Da je postala skupa za život, takođe nije tajna, a postaje sve skuplja. Ali snovi nisu na odmet, pogotovo oni ministarski.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE