Minus nam je sve veći, broji se već u DESETINAMA MILIJARDI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Minus nam je sve veći, broji se već u DESETINAMA MILIJARDI

  Deficit republičkog budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine bio je 40,2 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

  U tom periodu su ostvareni prihodi u iznosu od 427,3 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 467,6 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

  Samo u aprilu, deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 126,4 milijarde.

  Poreski prihodi su iznosili 98 milijardi dinara, a najveći deo odnosio se na uplatu PDV-a od 57,3 milijardi dinara i akciza od 19,1 milijardi.

  Neporeski prihodi su iznosili 10,9 milijardi dinara, a priliv donacija je bio 0,7 milijardi dinara.

  Na strani rashoda, izdaci za zaposlene su iznosili 27,1 milijardu dinara, subvenicije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi (zbog isplate direktne pomoći privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 28,9 milijardi dinara.

  Na nivou opšte države, u periodu januar – april ostvaren je fiskalni deficit od devet milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 41,9 milijardi, navelo je Ministarstvo finansija.

  Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara.

  Javni dug Srbije na kraju aprila ove godine bio je 27,774 milijarde evra, odnosno 55 odsto BDP-a.

  U nominalnom iznosu opao je za nešto više od 370 miliona evra u odnosu na mart, a njegov udeo u BDP-u je na mesečnom nivou umanjen za 0,7 procenata.

  Na kraju prošle godine javni dug Srbije iznosio je 26,66 milijardi evra, što je činilo 57,4 procenta BDP-a.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE