Mladi i žene na njivi: Nedimović ima TRI PROJEKTA za DFC

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladi i žene na njivi: Nedimović ima TRI PROJEKTA za DFC

  Američkoj finansijskoj korporaciji za međunarodni razvoj (DFC) predložena su tri projekta koja su za Srbiju važna, a odnose se na mlade poljoprivrednike, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju.

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložilo je DFC tri projekta koja su za Srbiju važna, a koja se odnose na mlade poljoprivrednike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

  Projekat čija je realizacija sa DFC već u toku je garantna šema za kreditnu podršku srpskim poljoprivrednicima, kojim se obezbeđuju kolaterali, precizirao je Nedimović.

  “Gde mi sa DFC, garantujemo 60 odsto kolaterala ukoliko neko hoće da kupi mašinu, zemlju, započne neki biznis u poljoprivredi, prehrambenoj industriji. Ako nešto košta stotinu “nečega”, mi 60 odsto garantujemo da će biti tako”, rekao je Nedimović, pojašnjavajući da ovaj projekat rade preko tri poslovne banke koje su prošle na konkursu.

  Ministarstvo je, takođe, kandidovalo bespovratne pozajmice za mlade poljoprivrednike od oko 15.000 evra.

  “Mi taj projekat već radimo iz nacionalnog budžeta, ali bismo voleli da to radimo sa DFC. To su grantovi od 15.000 evra, bespovratni, za započinjanje biznisa u poljoprivredi za mlađe od 40 godina”, istakao je Nedimović.

  Ti grantovi se naročito odnose, dodao je Nedimović, na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, “kao tri teške grane poljoprivrede, koje vezuju ljude za selo”.

  Očekivana su ulaganja DFC i u agroturizam, a Ministarstvo poljoprivrede već ima neke linije koje su “pokrivene” iz nacionalnog budžeta, iz IPARD.

  “Džaba vam sve, ako vi proizvedete hranu, a nemate kome da je prodate”, rekao je Nedimović.

  Upitan kada bi planirani projekti sa DFC mogli da počnu da se realizuju, Nedimović odgovara da “to moramo da pitamo komandanta DFC u Srbiji”.

  “Što se nas tiče, mi možemo sutra, mi smo spremni”, rekao je Nedimović.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE