MMF: Protiv PANDEMIJE se mora POTROŠITI još 50 mlrd. USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF: Protiv PANDEMIJE se mora POTROŠITI još 50 mlrd. USD

  Međunarodni monetarni fond traži da se potroši dodatnih 50 milijardi dolara kako bi se obezbedilo ubrzanje kampanje vakcinisanja protiv koronavirusa, ističući da na kraju taj trošak može da generiše povrat globalnoj ekonomiji od devet biliona dolara.

  MMF je apelovao da se najmanje 40 posto svetske populacije vakciniše do kraja ove godine, a najmanje 60 procenata do juna 2022, prenosi CNBC.

  Do sada je samo oko 9,5 odsto svetskog stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema statistici naučnog onlajn časopisa “Naš svet u podacima”, stacioniranom na Univerzitetu Oksford.

  “Nijedna zemlja ne može se vratiti u normalu dok sve zemlje ne poraze pandemiju”, navodi se u novom izveštaju MMF pod nazivom “Predlog za okončanje pandemije kovid-19”.

  Da bi se to postiglo, Fond smatra da treba uložiti globalne napore da se izdvoji još 50 milijardi dolara za jačanje globalnog programa vakcinacije.

  Ova dodatna sredstva koristila bi se za to da se pokrivenosti Kovaks vakcinom poveća na 30 posto sveta, zatim za nabavku dodatnih testova i za proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcina.

  MMF kaže da bi najmanje 35 milijardi moglo da se obezbedi od javnih, privatnih i multilateralnih donatora, a ostatak od vlada, koje potencijalno mogu da budu podržane od multilateralnih agencija.

  “Socijalni i ekonomski troškovi pandemije nastavljaju da rastu, a čini se da se razlike u oporavku između bogatih i siromašnih zemalja pogoršavaju”, konstatuje MMF u svom predlogu.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • bgd

   zatvorite sve granice svih drzava na svetu na dva meseca, karantin na granici... eto, i to sam vam resio...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE