MMF smanjuje prognoze, posebna BRIGA - hrana i energija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF smanjuje prognoze, posebna BRIGA – hrana i energija

  Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjiće svoje predviđanje za globalni rast za ovu godinu zbog rizika od inflacije, dugova i neujednačenog rasta među zemljama zavisno od raspoloživosti kovid vakcina, rekla je generalna direktora Fonda Kristina Georgijeva.

  Georgijeva je rekla da će cilj predstojećih godišnjih sastanaka MMF-a i sestrinske finansijske organizacije Svetske banke, biti da se koordinisano razmotre rastući rizici da bi se poboljšali izgledi svetske privrede.

  MMF je u svojoj svetskoj ekonomskoj prognozi u julu predvideo oporavak svetske privrede od šest odsto, što bi predstavljalo dramatičan skok u odnosu na pad globalne privrede od 3,2 odsto u pandemijskoj 2000. godini, rekla je Georgijeva.

  Ali sada je prognoza MMF-a malo manje optimistična posle skoka slučajeva kovida zbog delta varijante preko leta u mnogim delovima sveta i veće inflaciji od očekivane, uz problem sa globalnim lancima snabdevanja.

  “Rizici i prepreke ujednačenom globalnom oporavku su postali još izraženiji”, rekla je Georgijeva u virtualnom obraćanju na Bokoni univerzitetu u Milanu.

  Najavila je da će podatke o smanjenim ekonomskim prognozama MMF objaviti idućeg utorka.

  Rekla je da postoji opasnost da bi veća inflacija od očekivane mogla da navede centralne banke da podignu kamatne stope i time još više povuku privredni rast na dole.

  Porast cena hrane je posebno zabrinjavajući, rekla je ona i ukazala da su globalne cene hrane porasle 30 odsto tokom protekle godine, dok više cene energije takođe vrše pritisak na domaćinstva.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE