Mnogi poslodavci NEĆE UZETI novi paket pomoći

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mnogi poslodavci NEĆE UZETI novi paket pomoći

  Koordinator Mreže za poslovnu podršku u Srbiji Dragoljub Rajić smatra da će se ove godine za bespovratnu državnu pomoć od tri polovine minimalne zarade za zaposlene javiti znatno manji broj firmi, zbog sve lošijeg poslovanja i zabrane otpuštanja više od deset odsto zaposlenih.

  “U januaru i februaru su i u godinama kada nije bilo pandemije slabiji prometi, a ove godine je zbog ograničenog poslovanja još gore”, rekao je Rajić za Betu.

  Vlada Srbije je u februaru 2021. godine donela odluku da pomogne privredi tako što će onima koji se prijave za pomoć dodeliti po pola minimalca za tri meseca za zaposlene radnike u mikro, malim, srednjim, ali i u velikim firmama.

  Uslov je da poslodavci ne otpuste više od deset odsto zaposlenih nakon poslednje isplate, a broj se kontroliše svakog meseca i u slučaju da se prekorači taj iznos moraju da vrate “bespovratnu” pomoć sa kamatom.

  Rajić je rekao da su, zbog ograničenog prava na otpuštanje radnika u situaciji kada je smanjen obim poslovanja u 2020. godini kada je uz dobijenu pomoć u minimalnim zaradama za pet meseci važilo to isto pravilo, poslodavci imali problem sa viškom zaposlenih i da će sada manji broj njih uzeti novu pomoć.

  Manja šteta ako ne uzmu novac

  Prijavljivanje za tri polovine minimalne zarade u ovoj godini počelo je 1. marta, ali Poreska uprava, do sada nije saopštila koliko se firmi do sada prijavilo. Isplata treba da počne 8. aprila za mesec mart.

  Savetnik za ekonomska pitanja u Ujedinjenom granskom sindikatu (UGS) “Nezavisnost” Zoran Ristić rekao je da, poslodavac koji je uzeo pomoć, ne samo da ne sme da otpusti više od deset odsto radnika već, i u slučaju da su oni dali otkaz, da zaposli nove i održi minimalno 90 odsto zaposlenih u vreme dobijanja pomoći.

  Ristić je rekao da je ta odredba o pravu na maksimalan broj otpuštenih od deset odsto “prihvatljiva jer se time garantuje neka vrsta sigurnosti za radnika”.

  “Ta odredba je u skladu sa moralnim principima, ali će ove godine mnoge odvratiti od uzimanja državne pomoći za zaposlene”, rekao je Ristić.

  Prema oceni mnogih privrednika, manja je šteta ako se ne uzmu tri polovine zagarantovane zarade od zadržavanja viška zaposlenih.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE