Modni BRENDOVI traže od fabrika u Bangladešu da PREPOLOVE cene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Modni BRENDOVI traže od fabrika u Bangladešu da PREPOLOVE cene

  Zapadni modni brendovi, koji su rekli da neće obustaviti narudžbine zbog pandemije, zatražili su od proizvođača iz Bangladeša da smanje cene za čak 50 odsto, saopštili su radnici iz te zemlje, koja se već suočava sa teškom krizom.

  Milioni domaćinstava u Bangladešu zavise od proizvodnje odeće, koja je teško pogođena pandemijom koronavrusa.

  Izvoz je opao za čak 84 odsto u prvoj polovini aprila, nakon što su otkazane ili odložene narudžbine vredne tri milijarde dolara, kažu vlasnici lokalnih fabrika.

  “I dalje razmatramo njihovo odustajanje od početnih ugovornih obaveza, koje uzimaju u obzir i pregovore o smanjenju cene do čak 50 odsto od početno ugovorene cifre”, kaže Rubana Huk, predsednica bangladeške Asocijacije proizvođača i izvoznika odeće.

  Bangladeš je, posle Kine, najveći proizvođač odeće za brendove na Zapadu, a čak više od 80 odsto izvoza čini upravo tekstilna industrija. Posluje oko 4.000 fabrika, koje zapošljavaju 4.000.000 ljudi, uglavnom žene.

  Rubana Huk kaže da većina tek treba da se oglasi o tome kada će platiti i preuzeti pošiljke, a optužuje ih da “kupuju vreme”.

  “Ne znamo ni za jedan drugi brend osim jednog koji je objavio detaljan plan o dostavi i plaćanju”, rekla je Huk, misleći na HiM, najvećeg kupca odeće iz Bangladeša.

  Zvaničnik vlade u Bangladešu rekao je da otkazivanje porudžbina i novi pregovori o već postignutim ugovorima nije pošteno, i da će vlast ući u diplomatske pregovore.

  “Vlasnici naših fabrika su uložili mnogo novca kako bi ispunili svoje obaveze i bili bezbedni. Nepravedno je da se ne dobiju poštene cene”, rekao je sekretar u ministarstvu trgovine.

  Vlada je obećala pomoć od 588 miliona dolara kako bi se pomoglo glavnom izvoznom sektoru da plati radnike za prethodni mesec. Sindikalni predstavnici kažu da nemaju dovoljno novca i da kupci moraju da podrže radnike.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE