"Mogu li da te častim kafom" i još 6 drugih pitanja koja mogu da promene vaš život - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  “Mogu li da te častim kafom” i još 6 drugih pitanja koja mogu da promene vaš život

  Britanska spisateljica Suzi Mur (Susie Moore) podelila je sa svojim čitaocima šta je promenilo njen život na bolje. Istini za volju, neka pitanja ozbiljnija su od drugih, ali svakako je vredno čitanja. Inače, Suzi Mur je, osim što piše i podučava klijente kako da imaju više samopouzdanja i vere u sebe, radila i kao bivša direktorka prodaje za kompaniju „Fortune 500“. Ovo je njena priča:

  „Da li želiš moj broj telefona?“

  Rekla sam to svom sadašnjem mužu. U svojim dvadesetim godinama, živela sam u Sidneju. Jedne noći sa prijateljicom sam izašla na koncert, nakon što smo dugo razmišljale da li da uopšte idemo. Primetila sam visokog, zgodnog dečka u gužvi, i nekako smo počeli da čavrljamo. Primetila sam da je duhovit, ali i veoma prijatan. Pre nego što smo prijateljica i ja krenula kući pitala sam ga „Zašto ne uzmeš moj broj telefona?“, i on je uzeo i pozvao sledećeg dana. Slavimo petogodišnjicu braka ove godine.

  „Da li možemo da popričamo o mojoj plati?“

  Tokom svog prvog posla, bila sam konsultant pri zapošljavanju i prisustvovala sam mnogim pregovorima oko plate. Radeći u HR-u shvatila sam koliko zamena dobrog radnika može da bude skupa i oduzme dosta vremena, tako da sam znala svoju vrednost kao vrlo dobrog zaposlenog. Od tada, pregovarala sam oko plate na svakom novom radnom mestu svaki put kada mi je porasla odgovornost ili sam pokazala vrlo dobar uspeh. Zapamtite: Ako ne tražite, odgovor je uvek ne.

  „Mogu li da te častim kafom?“

  Kada sam imala 25 godina, došla sam u Njujork, bez poznanika, veza, kolega i sa očajnom potrebom za poslom. Pitala sam kontakte preko LinkedIna da se nađemo na kafi. Nakon 25 dužih espresa sa mlekom, i nekoliko meseci kasnije, imala sam dve dobre ponude za posao, u online marketng industriji. Prihvatila sam bolje plaćenu, i to je bio vetar u leđa mojoj profesionalnoj karijeri. Nikad ne potcenjujte moć sastanka licem u lice. To je ujedno dvosmeran odnos, uvek se povezujte sa ljudima, kad god možete.

  „Mogu li te zamoliti za uslugu?“

  Mnogi od nas srećni su da pomognu drugia, ali nikada ne pitamo za pomoć zauzvrat. Nemojte uskraćivati drugima to zadovoljstvo da vam pomognu! Lično, uvek tražim pomoć oko raznih stvari jer i drugima činim usluge. Potrebna je hrabrost da se pita i dozvoli drugima da pomognu, ali jedno od mojih omiljenih opažanja jeste da postoji prirodan krug reciprociteta kada dozvolimo sebi da primamo.

  „Da li mogu da pišem za vas?“

  Htela sam da pišem za online izdanja koje sam volela da čitam, tako da sam došla do urednika i prosledila im neke svoje ideje. Kao rezultat, radila sam intervjue za mnoge medije i to sa Arijanom Hafington, Sarom Blejkli, (Arianna Huffington, Sara Blakely) itd. Ako pristupite uticajnim osobama tako što ćete im ponuditi neke svoje ideje, rezultat će skoro sigurno doći.

  „Mogu li dobiti popust?“

  Ovo pitanje sačuvalo mi je mnogo novca od unikatnih cipela do letova i nameštaja. Sve mi se to čini kao neka igra koju volim. Pre nego što uopšte dam ponudu, prvo pitam: „Možemo li napraviti neki dogovor?“ Takođe ponudim da platim u kešu. Probajte i vi – možda ćete se i vi navući!

  „Šta zaista, zaista želim?“

  To je jedno od najvažnijih pitanja, kojem se vraćam s vremena na vrem. Kada ste poslednji put zastali i pitali se šta zaista želite? Kada ste sami, imate vremena i potpuno ste smireni, zapitajte se: „Šta želim najviše na svetu?“

  Zapamtite, ne morate da idete tamo gde mislite da treba. Ne morate da zadovoljavate očekivanja drugih. Imala sam nekoliko korekcija u životu – rani razvod, poslove koje sam mrzela, ali to sam prevazišla tako što sam dozvolila svojoj intuiciji da me vodi. Intuicija retko kad greši.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE