Mračne prognoze Svetske banke za Balkan: Više siromašnih, manje srednje klase - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Mračne prognoze Svetske banke za Balkan: Više siromašnih, manje srednje klase

Objavljena je nova serija analitičkih beleški Svetske banke u kojima se razmatra uticaj COVID-19 na zdravstvene sisteme, siromaštvo i blagostanje domaćinstava, obrazovanje, socijalnu zaštitu, tržišta rada i upravljanje kvalitetom vazduha na Zapadnom Balkanu.

Svetska banka procenjuje da bi, u odsustvu reakcije država, preko 400.000 građana ovog regiona moglo da zapadne u siromaštvo, dok bi srednja klasa mogla značajno da se smanji.

“Mnogi od onih kojima preti nemaština trenutno nisu obuhvaćeni mehanizmima socijalne zaštite, a naročito su ugroženi neprijavljeni radnici bez pristupa osiguranju za slučaj nezaposlenosti i drugim vidovima podrške”, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prosekom EU, niska i neefikasna potrošnja za zdravstvo po glavi stanovnika iz perioda pre izbijanja krize, čini ovaj region posebno osetljivim kako na ovu, tako i na buduće epidemije.

Ovu osetljivost naročito povećava značajno zagađenje vazduha u više velikih gradova i sa njim povezana veća učestalost bolesti disajnih puteva, i to posebno ako se bolest bude ponovo javila naredne zime.

Pored toga, nužno zatvaranje škola u cilju rasterećenja zdravstvenog sistema dovešće do ozbiljnog gubitka znanja od koga će društvima možda biti potrebne godine da se oporave: procenjuje se da bi udeo građana bez osnovne čitalačke pismenosti mogao da poraste sa 53 na 61 odsto.

Uticaj krize na obrazovanje će se nesrazmerno mnogo odraziti na ranjive grupe, u kojima će veći procenat učenika skliznuti u funkcionalnu nepismenost, a možda čak i u potpunosti prekinuti školovanje.

Izvor: RTS

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE