N1: Direktor SMATSA predlaže smanjenje plata za 20 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  N1: Direktor SMATSA predlaže smanjenje plata za 20 odsto

  Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović predložiće Nadzornom odboru da plate zaposlenih od oktobra budu umanjene za dvadeset odsto, uprkos protivljenju sindikata, saznaje N1.

  Ukoliko predlog direktora SMATSA bude usvojen, Kontrola letenja biće još jedna žrtva poremećaja vazdušnog saobraćaja izazvanog koronavirusom, nakon što su nedavno zarade umanjene i zaposlenima u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

  Kako tvrdi izvor portala N1 iz Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, pad prihoda usled poremećaja vazdušnog saobraćaja zbog pandemije koronavirusa doveo je rukovodstvo SMATSA u situaciju da podiže kratkoročne kredite da bi moglo da isplati zarade zaposlenima.

  “SMATSA više ne može da servisira te kredite, pa je direktor zato odlučio da svim zaposlenima umanji plate za dvadeset odsto, koliko je i najviše moguće prema kolektivnom ugovoru. Inače, direktor je još početkom aprila, nepunih mesec dana od izbijanja epidemije, imao ideju da se plate smanje za čak pedeset odsto, od čega se ipak odustalo”, kaže u razgovoru za N1 kontrolor letenja koji je zamolio da mu se ne pominje ime.

  Kako kaže, kontrolorima letenja su zarade praktično već smanjene jer su zbog poremećaja saobraćaja ostali bez uvećanja zarada u iznosu do trideset odsto tokom ove letnje sezone.

  “Oni su sad u isti koš stavili i nas koji smo sve ovo vreme pod opterećenjem i one koji već šest meseci sede kod kuće i primaju istu platu, a takvih je u firmi oko 70 odsto. Na kraju će najviše ispaštati operativa, koja drži čitav sistem i praktično zarađuje za celu firmu.”

  Mi smo svesni da je sada manji broj preleta i nemamo problem s tim da plate budu smanjene, ali ne na ovaj način, naglašava kontrolor letenja. Kaže da su njegove kolege koje vode sindikat iznele svoj predlog izlaska iz krize.

  “Predloženo je da svi koji imaju istu dozvolu primaju istu platu dok traje kriza, pa bi se tako zarade šefova smena, načelnika i ostalih koji imaju veće plate spustile na nivo kontrolora sa odgovarajućom dozvolom. Uz to, administracija koja ne radi i ljudi koji rade od kuće imali bi platu najmanje plaćenog kontrolora. Međutim, rukovodstvo to ne prihvata“, ističe sagovornik N1.

  Prema njegovim rečima, smanjenjem plata ne bi bili oštećeni samo kontrolori letenja i ostali zaposleni u SMATSA, već i budžet Srbije, po osnovu plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

  Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) nije na budžetu ni Srbije, niti Crne Gore i sve svoje zarade obračunava u skladu sa principima Eurokontrola, čije je sedište u Briselu.

  To znači da se sva zarađena sredstva koja se ne potroše do kraja godine bespovratno vraćaju u Brisel, a budžet SMATSA za sledeću godinu umanjuje se za iznos koji je vraćen.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE