Na jesen će "sazreti" i jeftinije gorivo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na jesen će “sazreti” i jeftinije gorivo

  Zemlje OPEK–a i Rusija dogovorile su se prošlog petka da povećaju proizvodnju nafte u okviru sporazuma postignutog u Beču. Praktično povećanje proizvodnje biće oko 400.000 barela nafte dnevno, piše Danas.

  Podsećanja radi, OPEK i zemlje koje nisu članice organizacije dogovorili su se krajem 2016. godine u Beču da se smanji proizvodnja nafte za ukupno 1,8 miliona barela dnevno u poređenju s nivoom iz oktobra 2016. godine. Rusija se obavezala da svoju proizvodnju nafte smanji za 300.000 barela dnevno. Sada je pak odlučeno da se proizvodnja nafte poveća, što, kako kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, može blagotvorno da utiče na stabilizaciju cena „crnog zlata“ i snižavanje maloprodajnih cena goriva.

  Da li će se cena nafte smanjiti na svetskom tržištu zavisi od više faktora ali je činjenica da povećanje proizvodnje može da snizi cenu sirove nafte u odnosu na nivo na kojem je sada. Sama najava da će OPEK zauzeti ovakav kurs je dovela do snižavanja cena goriva u Srbiji za 30 para prošle srede, a postoji mogućnost da tako bude i ove. Odluka o povećanju proizvodnje je doneta zbog veće potražnje sirove nafte na berzama. U slučaju da Sjedinjene Američke Države uvedu embargo Iranu javiće se još veća potražnja i potreba da se proizvodnja dodatno poveća. Prema njegovim rečima, kada se u potpunosti stabilizuje cena nafte na svetskim berzama realno je očekivati da se smanje maloprodajne cene goriva u Srbiji. U slučaju da ne dođe do nekih novih poremećaja, cena goriva na pumpama će pasti, ali će te cene biti niže tek od onog trenutka kada trgovci počnu da nabavljaju naftu po jeftinijim cenama.

  Tada će se steći uslovi za značajnije pojeftinjenje goriva. Ali to nikako neće moći da nastupi pre jeseni, a koliko bi pojeftinjenje moglo da iznosi u procentima nemoguće je proceniti u ovom trenutku, naglašava sagovornik novina.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE