Na pomolu ministarski "rat": Trivanu "PREKIPELO" od kritika Zorane Mihajlović

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na pomolu ministarski “rat”: Trivanu “PREKIPELO” od kritika Zorane Mihajlović

  Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je, reagujući na optužbe aktuelne ministarke energetike Zorane Mihajlović, da je uvek govorio o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje mini hidroelektrana (MHE) derivacionog tipa.

  Naveo je da je Mihajlović još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE, te da se kao ministarka građevine oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok.

  Nakon tri godine opstrukcije, nerazumevanja i antikampanje vođene protiv mene, nije mi više moguće lojalno i strpljivo trpeti napade onih koji se u zaštitu životne sredine najmanje razumeju, pokušavajući da neistinito i manupulisanjem zadobiju još jedan mizerni politikantski poen, naveo je Trivan u pisanoj izjavi.

  Nekoliko pitanja za Zoranu Mihajlović

  Ministarku Mihajlović je upitao pokušava li da zbuni javnost Srbije kada o uzrocima problema mini hidroelektrana i zabrani njihove gradnje kaže da su nas “prethodni ministar zaštite životne sredine i još neki ljudi koji su se bavili realizacijom malih hidroelektrana doveli u situaciju da te MHE budu realizovane na načine koji nisu bili adekvatni, niti su bili u skladu sa zakonom”.

  “Pitam javno ministarku Mihajlović – koje sam to MHE ja realizovao? Zašto ne navede imena tih `još nekih ljudi`? Jesu li to oni kojima je još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE? Da li je to bilo društveno odgovorno i ekološki adekvatno postupanje prema prirodnom blagu Srbije koje je bilo u njenom resoru”, upitao je Trivan.

  Bivši ministar je upitao Mihajlović i zašto je kao ministarka građevinarstva, kako je naveo, ignorisala inicijative građana i udruženja, javne rasprave, mišljenja i stavove struke i nauke o štetnosti gradnje MHE u zaštićenim dobrima i odbila da da pozitivno mišljenje na izmene Zakona o zaštiti prirode kojim se sprečava gradnja MHE.

  “Da li je potrebno da podsetim ministarku Mihajlović da se takođe oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok, da se kao ministarka u svim resorima koje je vodila uvek, i rečju i delom zalagala za gradnju MHE, pa i sada kada volšebno kao ministarka energetike, a u ulozi portparola Ministarstva zaštite životne sredine predlaže zakon o zabrani njihove gradnje. Кakav cinizam”, konstatovao je Trivan.

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je najavila da će se novim zakonom zabraniti izgradnja svih MHE u zaštićenim područjima, ne krijući nezadovoljstvo činjenicom, kako je rekla, što smo došli u situaciju da “Srbija bude jedina zemlja uz Bosnu i Hercegovinu koja je zabranila gradnju MHE”.

  “Videćemo ko je odgovoran za probleme koji su se pojavili u izgradnji MHE u prethodnom periodu”, više puta je ponovila ministarka.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE