"Na tržištu je toliko mehura PRED PUCANJEM da sve liči na jednu penu"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Na tržištu je toliko mehura PRED PUCANJEM da sve liči na jednu penu”

  Nurijel Rubini, ekonomista poznat pod nazivom „doktor Propast“ zbog svojih pesimističnih stavova o tržištu, rekao je da su tržišta „izuzetno penasta“ i da učesnici „previše rizikuju“.

  U situaciji smo kada su finansijska tržišta izuzetno penasta. Vidimo široku penu, mehuriće, preuzimanje rizika i zaduženost“, kaže Rubini.

  Rubini je primetio da berza kreće ciklično prilagođenim PE raciom (Price to Earnings – tržišna vrednost kompanije podeljena sa profitom) „koje nismo videli od 1999. ili 2000. godine kada je došlo do pucanja balona“, kao i da su se mehurići sa tržišta akcija prebacili na druga tržišta, te da su baloni sada vidljivi i na kriptovalutama i hedž fondovima.

  Na pitanje šta bi moglo da inicijalna kapisla koja bi dovela do toga da taj balon pukne na nekom od tržišta, Rubini je istakao da eksperiment FED-a i Ministarstva finansija masovnih fiskalnih i monetarnih podsticaja može dovesti to toga da se ekonomija pregreje.

  Ekonomista je rekao da, ako prinos na desetogodišnje obveznice do kraja godine poraste iznad 2%, to bi prouzrokovalo rast stvarnih prinosa i mogao bi da bude „šok koji zapravo pogađa tržišta kapitala u SAD-u i globalno“.

  Rubini je takođe rekao da bi u naredne dve ili tri godine mogli da se vide “nizovi negativnih šokova u ponudi” koji bi mogli dovesti do “inflacije, a zatim i stagflacije”.

  Profesor sa Njujorškog univerziteta primetio je da tenzije između SAD-a i Kine, „deglobalizacija“ i starenje stanovništva u naprednim ekonomijama mogu „smanjiti potencijalni rast“ i „povećati troškove proizvodnje“, što će dovesti do porasta inflacije „znatno iznad ciljeva centralnih banaka.”

  Komentarisao je i nedavnu propast fonda Archegos, i naveo da će verovatno još jedna porodična kancelarija eksplodirati s obzirom na preuzimanje rizika na trenutnom tržištu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE