Nabavka medicinske opreme je STROGO POVERLJIVA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nabavka medicinske opreme je STROGO POVERLJIVA?

  Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) odbio je da dostavi Radiju Slobodna Evropa informacije o medicinskoj opremi koja je nabavljena tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, uz obrazloženje da su one “strogo poverljive”, navodi RSE.

  “Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja, kao i dokumentacija o tome, označeni su oznakom stepena tajnosti ’strogo poverljivo’ shodno zaključku Vlade Srbije od 15. marta 2020. godine”, navodi se u odgovoru RFZO.

  Zaključak na koji se poziva RFZO nije dostupan javnosti, tako da se ne zna njegova sadržina.

  Odgovor RFZO usledio je nakon zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koji je upućen početkom aprila, a traženi su podaci o opremi i lekovima koji su nabavljeni na osnovu uredbe Vlade Srbije o posebnim tehničkim zahtevima, standardima i primeni medicinskih sredstava za vreme vanrednog stanja.

  Tom Uredbom omogućena je nabavka, upotreba i primena medicinskih sredstava i lekova koji nisu proizvedeni po propisanim standardima Srbije. Vlada je Uredbu usvojila 24. marta, devet dana nakon proglašenja vanrednog stanja, a potpis na nju stavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Uz naziv i opis medicinskih sredstava i lekova, RSE je tražio dostavljanje i informacije o tome ko su proizvođači i distributeri i koja količina je nabavljena.

  RFZO je odgovorio da lekovi nisu nabavljani po pomenutoj uredbi od 24. marta.

  “Lekovi nisu nabavljani, odnosno obezbeđivani na osnovu primene Uredbe o posebnim tehničkim zahtevima, standardima i primeni medicinskih sredstava za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19”, obavestio je RFZO.

  Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje navode i da nisu mogli da na pitanje Radija Slobodna Evropa odgovore u propisanom zakonskom roku iz objektivnih razloga – “promene u organizaciji i načinu rada i velikog angažovanja RFZO na poslovima suzbijanja pandemije”.

  Slobodna Evropa je u aprilu i od Vlade Srbije tražila da dostavi podatak koliko je novca iz budžeta utrošeno za nabavku medicinske opreme i lekova i da obrazloži razloge za donošenje Uredbe, kojom se pored zaobilaženja propisanih standarda za medicinsku opremu i lekove, ne sprovodi ni uobičajena procedura za javne nabavke.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: N1, RSE

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE