Najbolja stvar koju možete da uradite - KRAJ ZAPOŠLJAVANJA na osnovu diplome

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najbolja stvar koju možete da uradite – KRAJ ZAPOŠLJAVANJA na osnovu diplome

  Predsedavajuća direktorka IBM-a Džini Rometi kaže da najbolja stvar koju poslodavci mogu da urade kako bi poboljšali svoje poslovanje, radnu snagu i zajednicu je da prestanu da zapošljavaju na osnovu fakultetske diplome.

  “Trenutni izvršni direktor kompanije Arvind Krišna rekao je da 43% IBM-ovih otvorenih pozicija za posao danas ne zahteva tradicionalnu fakultetsku diplomu”, otkrila je Rometi.

  Džini Rometi, koja je kroz svoju 40-godišnju  karijeru u ovoj kompaniji bila predsednik, predsedavajući i izvršni direktor, glasno govori o potrebi preispitivanja zapošljavanja u oblasti tehnologije, posebno u vreme kada školovanje može koštati previše, dok različiti programi obuke i kurseva može biti pristupačnija i prilagodljivija brzini tehnoloških inovacija.

  Od kada je 2012. stupila na mesto višeg rukovodstva kao prva žena izvršni direktor kompanije, Rometi je uvidela da digitalna era „ironično, neće postati inkluzivna era“, bez jednakog pristupa tehničkom osposobljavanju i mogućnostima.

  Pandemija, koja je prouzrokovala najneravnopravniju recesiju u modernoj istoriji, razotkrila je i pogoršala ovu podelu. Prema izveštaju Vašington posta, poslovi koje obavljaju beli okovratnici uglavnom su se oporavili od prolećnog ekonomskog pada. Otprilike 6 od 10 fakultetski obrazovanih zaposlenih moglo je da nastavi da radi od kuće tokom krize, u poređenju sa oko 1 od 7 radnika sa samo srednjoškolskom diplomom.

  Neke demografske kategorije koje je trenutna recesija najviše pogodila uključuju majke dece školskog uzrasta, crnce, crnkinje, Hispanoamerikance, azijke Amerikance, mlađe Amerikance u dobi od 25 do 34 godine i ljude bez fakultetske diplome.

  Sa uticajima pandemije na ubrzanje trendova na tržištu rada, poput široko rasprostranjene automatizacije i digitalizacije, ulaganje poslodavaca u prekvalifikaciju radne snage još je važnije nego ikad pre.

  Rometi je podelila tri stvari kojima bi poslodavci trebalo da daju prioritet umesto fakultetske diplome.

  Prvo, „cenite nečiju sklonost ka učenju više od njegovih veština“, rekla je Rometi. Fokusiranje na nečiju sposobnost učenja, umesto na ono što je već naučio, „potpuno je promenilo“ njen pogled na zapošljavanje.

  „Sada želim da neko bude znatiželjan“, rekla je, „a to možete da testirate kad ga zaposlite.“

  Dalje, ona veruje da bi kompanije trebalo da svojim zaposlenima ponude sistem učenja na osnovu AI – „Netflix za učenje“. Preduzeće može radnicima da pruži nekoliko početnih kurseva iz veština za koje im je potrebna obuka. Na osnovu njihovog učinka, kao i njihovih interesovanja i ciljeva kao radnika, platforma bi im poslužila dodatnim kursevima prilagođenim njihovom karijernom putu u kompaniji.

  Konačno, rekla je Rometi, poslodavci moraju biti transparentni u pogledu veština koje su im zaista potrebne od svojih radnika i da ih upućuju da ih da ih nauče, usavrše ili umere svoj karijerni put u novom smeru, u zavisnosti od njihovih ciljeva u kompaniji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  • magdalena

   Naravno, nepismeni robovi su bolji od kvalifikovanih stručnjaka. Ljubiće vam noge za 100 kinti, Marš, bre.

  • Dragan

   Gospodja bi htela da ima programere koji znaju da rade samo ono sto treba IBM-u i da tako ceo zivot budu sluge korisne po menadzment, koji bi naravno imao pravo obrazovanje sa nekog od Ivy League univerziteta. Sto se tice spremnosti za nove ideje i poslovne radoznalosti, znatizelja je naravno pozitivna osobina u poslovnaju i naravno inovacijama, pod uslovom da iza nje stoji veliko znanje osnovnih disciplina - matematike, fizike, hemije, i solidno obrazovanje u smislu jezika, umetnosti, sociologije i filozofije. Bez toga cete biti samo roboti koji nikada nece postati CEO umesto ove gospodje, a takva ogranicena karijera vam ne treba.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE